Zupa pomidorowa według Karola Okrasy
Zupa pomidorowa według Karola Okrasy to pomysł na pyszną i lekką zupę z pomidorów pieczonych z makaronem. Pieczone warzywa uwalniają jeszcze większy smak i aromat, dzięki czemu całe danie jest obłędnie smaczne. Poznaj przepis na najsmaczniejszą zupę pomidorową według Karola Okrasy.
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, dodatkiem świeżej bazylii, oliwą, świeżo mielonym pieprzem jest najsmaczniejszą zupą pomidorową jaką jadłam. Jest lekka, świeża, słodka, czyli taka, jaka pomidorowa być powinna. Do zupy wykorzystaj dojrzałe pomidory malinowe.
Zupę zblenduj, aby była bardziej gęsta i podaj ją z makaronem rosołowym, świderkami lub muszelkami. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole drobiowym. Gotowana na kostce rosołowej nie będzie już tak smaczna. Liście bazylii wykorzystaj do dekoracji, 3-4 posiekaj i dodaj pod koniec gotowania zupy.
Karol Okrasa słynie z przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Jeśli szukasz inspiracji na pyszny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na pieczoną gęś w aksamitnym sosie porzeczkowym.
Przepis na zupę pomidorową według Karola Okrasy
Składniki na 4-5 porcji:
-
1 kg pomidorów malinowych
-
świeża bazylia
-
3 ząbki czosnku
-
marchew
-
cebula czerwona
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
-
1,5 l bulionu
-
makaron do rosołu lub ulubione kluseczki
Jak przygotować zupę pomidorową według Karola Okrasy?
Pomidory i czosnek pokrój i wyłóż na dużą blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą, wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 30 minut. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie całą cebulę opal na gazie lub suchej patelni, marchewkę pokrój w kostkę. Do bulionu włóż marchew, cebulę i zagotuj. Gdy marchew będzie już miękka, do zupy dodaj pieczone pomidory z czosnkiem, gotuj 20 minut. Zupę zblenduj, dopraw świeżą bazylią, solą, pieprzem, skrop oliwą. Podaj z ugotowanym makaronem.