Zupa rybna z krewetkami - elegancka i zachwycająco pyszna
Zupa rybna z krewetkami i kawałkami dorsza to jedna z lepszych zup, jest idealna o każdej porze roku, mocno warzywna, rybna i niezwykle aromatyczna. Zupa rybna posmakuje każdemu smakoszowi i miłośnikowi ryb i owoców morza. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę rybną z krewetkami.
Zupa rybna z krewetkami i dorszem to jedna z moich ulubionych zup. Mocno rozgrzewa, syci, a jej smak sprawia, że za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę zawsze doprawiam tymiankiem, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki, ponieważ świetnie łączą się z charakterystycznym smakiem ryby i krewetek.
Zupę rybną gotuję na wywarze warzywnym z selera, marchewki, korzenia pietruszki, aby całe danie miało jeszcze lepszy smak. Lubię pikantne dania, dlatego zawsze dodaję papryczkę chili do zupy rybnej. Jeśli wolisz zupę o łagodnym smaku, pomiń papryczkę w przepisie.
Świetną zupę rybną ugotujesz również z łosia - tu poznasz przepis na aromatyczną zupę rybną , bardzo delikatną i smaczną. Jeśli natomiast szukasz pomysłu na danie z krewetkami - w tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę tajską Tom Yum, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.
Przepis na zupę rybną z krewetkami
Składniki na 4-5 porcji:
-
2 filety z dorsza
-
200 g krewetek koktajlowych
-
puszka pomidorów krojonych bez skórki
-
papryka czerwona spiczasta
-
duża cebula czerwona
-
100 g pieczarek
-
duża marchew
-
korzeń pietruszki
-
natka pietruszki
-
kawałek selera
-
mała papryczka chili
-
2 łyżeczki tymianku suszonego
-
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
łyżeczka soku z cytryny
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić zupę rybną z krewetkami?
Do większego garnka włóż marchew, korzeń pietruszki, seler, liście laurowe, ziele angielskie i zalej 2,5 l wody, następnie gotuj 30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania , aby powstał wywar warzywny.
Krewetki świeże oczyść i obierz, mrożone przełóż do miski, zalej zimną wodą, aby się rozmroziły. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone pieczarki i również podsmaż chwilę.
Na patelnię dodaj również pomidory krojone z puszki, całość dokładnie wymieszaj, oprósz tymiankiem i duś przez kilka minut, następnie wlej do gotującego się wywaru i gotuj 15 minut.
Źródło zdjęcia: canva/ Juanmonino Dorsza pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy razem z krewetkami, sokiem z cytryny i papryką mieloną, gotuj kolejne 15 minut. Zupę oprósz posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.