Smakosze.pl Przepisy Zupa rybna z krewetkami - elegancka i zachwycająco pyszna
canva/Lesyy

Zupa rybna z krewetkami - elegancka i zachwycająco pyszna

11 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa rybna z krewetkami i kawałkami dorsza to jedna z lepszych zup, jest idealna o każdej porze roku, mocno warzywna, rybna i niezwykle aromatyczna. Zupa rybna posmakuje każdemu smakoszowi i miłośnikowi ryb i owoców morza. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę rybną z krewetkami.

Zupa rybna z krewetkami i dorszem to jedna z moich ulubionych zup. Mocno rozgrzewa, syci, a jej smak sprawia, że za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę zawsze doprawiam tymiankiem, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki, ponieważ świetnie łączą się z charakterystycznym smakiem ryby i krewetek.

Zupę rybną gotuję na wywarze warzywnym z selera, marchewki, korzenia pietruszki, aby całe danie miało jeszcze lepszy smak. Lubię pikantne dania, dlatego zawsze dodaję papryczkę chili do zupy rybnej. Jeśli wolisz zupę o łagodnym smaku, pomiń papryczkę w przepisie.

Świetną zupę rybną ugotujesz również z łosia - tu poznasz przepis na aromatyczną zupę rybną , bardzo delikatną i smaczną. Jeśli natomiast szukasz pomysłu na danie z krewetkami - w tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę tajską Tom Yum, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.

Przepis na zupę rybną z krewetkami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 filety z dorsza

  • 200 g krewetek koktajlowych

  • puszka pomidorów krojonych bez skórki

  • papryka czerwona spiczasta

  • duża cebula czerwona

  • 100 g pieczarek

  • duża marchew

  • korzeń pietruszki

  • natka pietruszki

  • kawałek selera

  • mała papryczka chili

  • 2 łyżeczki tymianku suszonego

  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić zupę rybną z krewetkami?

Do większego garnka włóż marchew, korzeń pietruszki, seler, liście laurowe, ziele angielskie i zalej 2,5 l wody, następnie gotuj 30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania , aby powstał wywar warzywny.

Krewetki świeże oczyść i obierz, mrożone przełóż do miski, zalej zimną wodą, aby się rozmroziły. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone pieczarki i również podsmaż chwilę.

Na patelnię dodaj również pomidory krojone z puszki, całość dokładnie wymieszaj, oprósz tymiankiem i duś przez kilka minut, następnie wlej do gotującego się wywaru i gotuj 15 minut.

Krewetki koktajlowe

Źródło zdjęcia: canva/ Juanmonino Dorsza pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy razem z krewetkami, sokiem z cytryny i papryką mieloną, gotuj kolejne 15 minut. Zupę oprósz posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy