Smakosze.pl Przepisy Zupa rybna ze szpinakiem. Przepis krok po kroku
canva/Nataly Hanin

Zupa rybna ze szpinakiem. Przepis krok po kroku

31 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa rybna ze szpinakiem to prosta zupa gotowana na bulionie warzywnym, jest bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa. Zupa z dorszem lub łososiem to doskonały pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na zupę rybną ze szpinakiem.

Zupa rybna ze szpinakiem to jedna z tych zup rybnych, do których nie potrzebujesz wywaru rybnego i którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Danie ugotuj na bulionie warzywnym , dzięki czemu zupa będzie miała jeszcze lepszy smak i aromat.

Zupę rybną ze szpinakiem ugotuj na filetach z dorsza lub łososia, możesz również pomieszać dwa rodzaje ryby, a danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zupę pod koniec gotowania doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Do zupy wykorzystaj szpinak baby, jest delikatny, ale i bardzo zdrowy. Świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, apatią, rozdrażnieniem i osłabieniem, a także groźną dla życia anemią.

Szpinak powinien na stałe zagościć w naszej diecie, przygotujesz z niego wiele smacznych i zdrowych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem , w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na szpinaku , idealne na pożywne i lekkie śniadanie.

Przepis na zupę rybną ze szpinakiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 300 g filetów z dorsza lub łososia (mogą być pomieszane)

  • duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 400 g szpinaku baby

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 150 ml śmietany kremówki

  • 4 łyżki masła

  • posiekany koperek do posypania zupy

Jak zrobić zupę rybną ze szpinakiem?

W garnku z grubym dnem zeszklij na 2 łyżkach masła posiekaną drobno cebulę, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu.

W tym czasie na pozostałym maśle zeszklij posiekany czosnek, następnie dodaj liście szpinaku i podsmaż je chwilę , oprósz solą, pieprzem i dodaj do wywaru.

Liście szpinaku w misce

Źródło zdjęcia: canva/ dionisvero Filety pokrój w małą kostkę, dodaj do zupy, gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną wody , wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz koperkiem i podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy