Zupa serowa z mięsem mielonym
Masz ochotę na niecodzienną, ale smaczną i pożywną zupę? Ugotuj zupę serową z mięsem mielonym, porem i ziołami prowansalskimi, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem. Zupa jest aromatyczna, sycąca, idealna w chłodne, zabiegane dni. Poznaj przepis na zupę serową z mięsem mielonym.
Zupa serowa z mięsem mielonym to pomysł na szybką i smaczną zupę dla całej rodziny. Mięso podsmażone z ziołami ma delikatny smak i świetnie łączy się z porem, cebulką, włoszczyzną i serami topionymi, tworząc wyjątkowo smaczne danie. Zupę ugotuj na rosole z kurkumą lub wywarze warzywnym.
Przed gotowaniem zupy podsmaż mięso i wszystkie warzywa z przyprawami na oleju, dzięki czemu zyskają bardziej wyraźny smak i aromat, niż bezpośrednio gotowane w wywarze. Serki topione i śmietanę dodaj do zupy pod sam koniec gotowania.
Na mięsie mielonym ugotujesz równie smaczną zupę, rodem ze słonecznego Meksyku. Tu dowiesz się, jak przygotować zupę meksykańską z czerwoną fasolą i kminem rzymskim.
Przepis na zupę serową z mięsem mielonym
Składniki na 4-5 porcji:
-
400 g mięsa mielonego
-
cebula
-
biała część pora
-
korzeń pietruszki
-
marchewka
-
100 g sera topionego
-
100 ml śmietany kremówki
-
sól, pieprz
-
łyżka oleju roślinnego
-
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
-
1,5 bulionu warzywnego
Jak zrobić zupę serową z mięsem mielonym?
W większym garnku z grubym dnem podsmaż na oleju mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż 3-4 minuty.
Posiekaj por, pokrój w kostkę marchewkę i pietruszkę, następnie dodaj je do mięsa i cebuli i smaż kolejne 5 minut. Do garnka wlej bulion i gotuj 20-30 minut na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj serki topione, w łyżce bulionu wymieszaj dokładnie śmietanę. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.