Jakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?
Zupa szczawiowa cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać z czymkolwiek innym. Dominują w nim przede wszystkim kwaśne nuty. Specjał zyskuje je za sprawą głównego dodatku, jakim jest szczaw. Co nie powinno znaleźć się u jego boku?
Zupa szczawiowa może być szkodliwa?
Zupa szczawiowa jest szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, który pozwala na przygotowanie jej w 15 minut . Dziś skoncentrujemy się na potencjalnym szkodliwym działaniu zupy. Winne są nieodpowiednio dobrane dodatki.
Kiedy w grę wchodzi zupa szczawiowa, nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ obok jej walorów smakowych ciężko przejść obojętnie. Wynika on z obecności kwasu szczawiowego .
Kwas szczawiowy sprawia, że nasz organizm nie przyswaja wapnia. Właśnie dlatego zupę wzbogaca się o dodatek jajka i śmietany . Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów . Nie tylko szczaw zawiera wymieniony wcześniej kwas. Inne produkty również mogą w niego obfitować.
Zupa szczawiowa nie powinna być wzbogacana o szpinak, rabarbar oraz botwinę. Wszystkie te składniki zawierają kwas szczawiowy, w związku z tym dodanie ich do naszego dania, może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu z uwagi na blokowanie przyswajania wapnia . Jednak nie oznacza to, że prawidłowo przygotowana zupa szczawiowa nie ma swoich zalet.
(Canva.com / Максим Крысанов)
Na co może pomóc zupa szczawiowa?
Szczaw uznawany jest za roślinę, która pomaga w przypadku przykrych dolegliwości gastrycznych, do których zaliczają się, chociażby biegunki. Warto również nadmienić, że jest on bogaty w witaminę C . Jednak składników odżywczych jest znacznie więcej. Zupa szczawiowa to między innymi:
-
Błonnik
-
Witamina A
-
Witamina B6
-
Kwas foliowy
-
Tiamina
-
Ryboflawina
-
Niacyna
-
Wapń
-
Żelazo
-
Magnez
-
Fosfor
-
Potas
-
Sód
-
Cynk
[ EMBED-19 ]
Nie można pominąć tego, że szczaw pomaga także na kaszel. Roślina wykazuje też działanie przeciwbakteryjne. W związku z tym może pomóc w zatroszczeniu się o nasze zdrowie . Zupa szczawiowa nie jest jednak dla każdego.
Zupa szczawiowa i potrawy, które zawierają kwas szczawiowy, nie powinna być zajadana przez osoby cierpiące na przypadłości takie jak choroby nerek, reumatyzm oraz osteoporoza . Szczaw należy ograniczyć również w przypadku chorób pęcherzyka żółciowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Radio ZET Styl Życia; Poradnik Zdrowie; Beszamel