Smakosze.pl
Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu

Canva.com / peredniankina

Zupa szczawiowa w 15 minut

30 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa szczawiowa jest absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Przygotowywanie zupy wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy wykorzystać gotowy przecier ze szczawiu. Efekt jest ob

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Zupa szczawiowa dla zabieganych

Zupa szczawiowa niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Niedawno wyjaśnialiśmy, dlaczego do smakołyku dodaje się jajko. Tym razem skupimy się na przepisie, który pozwoli nam przygotować zupę szczawiową w ekspresowym tempie.

Z pewnością zupa szczawiowa należy do grona smakołyków, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Nie inaczej jest w przypadku jej szybkiej wersji. Nawet najbardziej wybredni smakosze poproszą o dokładkę.

Zupa szczawiowa będzie o wiele szybsza w przygotowaniu, jeśli postawimy na dodatek w postaci przecieru ze szczawiu. Dostaniemy go w wielu sklepach. Jednak jeśli chcemy, to możemy go również przygotować samodzielnie

Ekspresowa zupa szczawiowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy podążać za instrukcją, która znajduje się poniżej. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędna składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 400 g przecieru ze szczawiu

  • 1 l bulionu

  • ząbek czosnku

  • 15 ml oliwy

  • 60 ml śmietany 18%

  • 15 ml mąki

  • 4 jajka

  • sól

  • pieprz

Zupa szczawiowa prosta jak nigdy

Najpierw musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez około 7-8 minut. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najlepszych sposobach na gotowanie jajek. W tym samym czasie możemy rozpocząć przygotowania naszej zupy.

Do garnka z grubym dnem wylewamy oliwę. Podgrzewamy ją i podsmażamy na niej wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy bulion. Może być to wywar przygotowany z samych warzyw. Wówczas zupa szczawiowa będzie odpowiednia dla wegetarian.

Bulion wzbogacamy o przecier ze szczawiu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy. Tak przygotowany dodatek wlewamy do garnka z naszym specjałem. Po podgotowaniu nasza zupa szczawiowa jest już gotowa. Doprawiamy ją wedle uznania i serwujemy z jajkami na twardo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej

Przepisy

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >