Smakosze.pl
Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu

Canva.com / peredniankina

Zupa szczawiowa w 15 minut

25 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa szczawiowa jest absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Przygotowywanie zupy wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy wykorzystać gotowy przecier ze szczawiu. Efekt jest ob

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Zupa szczawiowa dla zabieganych

Zupa szczawiowa niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Niedawno wyjaśnialiśmy, dlaczego do smakołyku dodaje się jajko. Tym razem skupimy się na przepisie, który pozwoli nam przygotować zupę szczawiową w ekspresowym tempie.

Z pewnością zupa szczawiowa należy do grona smakołyków, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Nie inaczej jest w przypadku jej szybkiej wersji. Nawet najbardziej wybredni smakosze poproszą o dokładkę.

Zupa szczawiowa będzie o wiele szybsza w przygotowaniu, jeśli postawimy na dodatek w postaci przecieru ze szczawiu. Dostaniemy go w wielu sklepach. Jednak jeśli chcemy, to możemy go również przygotować samodzielnie

Ekspresowa zupa szczawiowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy podążać za instrukcją, która znajduje się poniżej. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędna składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 400 g przecieru ze szczawiu

  • 1 l bulionu

  • ząbek czosnku

  • 15 ml oliwy

  • 60 ml śmietany 18%

  • 15 ml mąki

  • 4 jajka

  • sól

  • pieprz

Zupa szczawiowa prosta jak nigdy

Najpierw musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez około 7-8 minut. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najlepszych sposobach na gotowanie jajek. W tym samym czasie możemy rozpocząć przygotowania naszej zupy.

Do garnka z grubym dnem wylewamy oliwę. Podgrzewamy ją i podsmażamy na niej wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy bulion. Może być to wywar przygotowany z samych warzyw. Wówczas zupa szczawiowa będzie odpowiednia dla wegetarian.

Bulion wzbogacamy o przecier ze szczawiu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy. Tak przygotowany dodatek wlewamy do garnka z naszym specjałem. Po podgotowaniu nasza zupa szczawiowa jest już gotowa. Doprawiamy ją wedle uznania i serwujemy z jajkami na twardo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >