Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa szczawiowa w 15 minut
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.02.2021 01:00

Zupa szczawiowa w 15 minut

Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu
Canva.com / peredniankina

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Zupa szczawiowa dla zabieganych

Zupa szczawiowa niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Niedawno wyjaśnialiśmy, dlaczego do smakołyku dodaje się jajko. Tym razem skupimy się na przepisie, który pozwoli nam przygotować zupę szczawiową w ekspresowym tempie.

Z pewnością zupa szczawiowa należy do grona smakołyków, które wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy. Nie inaczej jest w przypadku jej szybkiej wersji. Nawet najbardziej wybredni smakosze poproszą o dokładkę.

Zupa szczawiowa będzie o wiele szybsza w przygotowaniu, jeśli postawimy na dodatek w postaci przecieru ze szczawiu. Dostaniemy go w wielu sklepach. Jednak jeśli chcemy, to możemy go również przygotować samodzielnie

Ekspresowa zupa szczawiowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy podążać za instrukcją, która znajduje się poniżej. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędna składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 400 g przecieru ze szczawiu

  • 1 l bulionu

  • ząbek czosnku

  • 15 ml oliwy

  • 60 ml śmietany 18%

  • 15 ml mąki

  • 4 jajka

  • sól

  • pieprz

Zupa szczawiowa prosta jak nigdy

Najpierw musimy ugotować jajka na twardo. Najlepiej robić to przez około 7-8 minut. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najlepszych sposobach na gotowanie jajek. W tym samym czasie możemy rozpocząć przygotowania naszej zupy.

Do garnka z grubym dnem wylewamy oliwę. Podgrzewamy ją i podsmażamy na niej wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy bulion. Może być to wywar przygotowany z samych warzyw. Wówczas zupa szczawiowa będzie odpowiednia dla wegetarian.

Bulion wzbogacamy o przecier ze szczawiu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy. Tak przygotowany dodatek wlewamy do garnka z naszym specjałem. Po podgotowaniu nasza zupa szczawiowa jest już gotowa. Doprawiamy ją wedle uznania i serwujemy z jajkami na twardo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis