Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Prozdrowotne zalety naparu z jabłek i liści laurowych
Monika Dec
Monika Dec 17.03.2021 01:00

Prozdrowotne zalety naparu z jabłek i liści laurowych

Liście laurowe mają wielką moc
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Alexis Tejada

Słynny wawrzyn jest również bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin oraz składników odżywczych m.in.: wapnia, potasu, selenu, miedzi i magnezu. Nic dziwnego, że nasze babcie nazywały go prawdziwym "darem od Boga".

Liście laurowe obecne są w naszej kuchni nie od dziś. Popularna przyprawa słynie ze swojego charakterystycznego aromatu, który dopełnia smak wielu zup oraz sosów, a także pobudza nasze trawienie.

Liście laurowe dawniej były szeroko wykorzystywane w tzw. medycynie ludowej. Były składnikiem syropów, wywarów i naparów. Teraz znów "wracają do łask", a w mediach coraz więcej mówi się na temat mnogości ich zastosowania.  Na początek warto wypróbować przepis na napar z liści laurowych i jabłek. Okazuje się, bowiem że to połączenie ma naprawdę "wielką moc". Podajemy przepis na niezwykłe domowe lekarstwo!

Przepis na napar z liści laurowych i jabłek

Dlaczego warto zdecydować się na kurację naparem z liści laurowych i jabłek? Po pierwsze napój pomoże złagodzić uciążliwe bóle stawów, pomaga przy uciążliwych migrenach oraz reguluje ciśnienie krwi.

Spożywanie wywaru jest również korzystne dla naszego serca. Napój nadaje się również dla diabetyków. Można go również stosować w profilaktyce cukrzycy. Portal Smak Dnia podaje również, że do jego zalet należy m.in. poprawa pracy mózgu.

W jaki sposób przyrządzić ten prozdrowotny napój? Śpieszymy z odpowiedzią. Przypominamy przy okazji, że artykuł nie jest poradą medyczną i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.

Przepis na napar z liści laurowych i jabłek

Składniki:

  • 3 liście laurowe

  • 1 jabłko

  • 1 litr wody

  • cynamon

  • miód

Sposób wykonania:

Umyj i pokrój jabłka, a następnie wydrąż z nich gniazda nasienne. Zagotuj wodę, dodaj do niej laskę cynamonu oraz 3 liście laurowe i gotuj przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj do naparu pokrojone kawałki jabłka. Zdejmij garnek z ognia, ale pozostaw wszystkie składniki pod przykryciem przez 10 minut. 

Tagi: Przyprawy