Smakosze.pl
Dieta po czterdziestce

Canva.com / Aleksej Sarifulin

Co nie powinno znajdować się w diecie osób powyżej 40 roku życia?

17 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Dieta jest bardzo ważna w naszym codziennym życiu. Coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego, co ląduje na ich talerzach. Po czterdziestce trzeba odpowiednio zmienić swoje nawyki żywieniowe. Tłuste mięsa, cukier i białe pieczywo najlepiej ogranicz

Nie da się ukryć, że dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Między innymi właśnie od niej zależy to, jakim zdrowiem będziemy mogli się cieszyć. Wraz z upływem lat nasz organizm zaczyna inaczej funkcjonować. W związku z tym dieta po czterdziestym roku życia rządzi się swoimi prawami.  

Zdrowa dieta po czterdziestce

Dieta i aktywność fizyczna mogą pomóc nam utrzymać zdrowie w dobrej kondycji. Ostatnio wspominaliśmy o wyjątkowych zaletach kefiru. Dziś przyjrzymy się bliżej produktom, których lepiej nie jadać po przekroczeniu czterdziestki.

Dieta wielu Polaków bazuje na tłustych mięsach. Kotlety schabowe i mielone często goszczą na naszych stołach. Kiedy w naszym wieku zawita czwórka z przodu, warto znacząco ograniczyć spożywanie takich frykasów.

Mięsne dania często są bogate w tłuszcze nasycone, które mogą przyczynić się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego. W związku z tym lepiej zastąpić je smakołykami, które zawierają tłuszcze nienasycone. Dobrze sprawdzą się tutaj roślinne zamienniki mięsa.

Skoro już jesteśmy przy temacie tłuszczów, warto nadmienić, że dieta osób po czterdziestym roku życia, nie powinna składać się ze smażonych produktów. Zwiększają one ryzyko chorób serca i cukrzycy. Dotyczy to również smażonych warzyw. Najlepiej spróbować gotowania na parze lub pieczenia.

Sam cukier także nie jest wskazany u osób po czterdziestce. Wraz z wiekiem metabolizm człowieka zwalnia i nie ma aż takiego zapotrzebowania na energię. Słodkie przekąski i napoje sprzyjają cukrzycy, która jest nieuleczalną chorobą.

(Canva.com / Boarding1Now)

Dieta w pewnym wieku wiąże się z wyrzeczeniami

Dieta po czterdziestce będzie dla nas o wiele korzystniejsza, jeśli wykluczymy z niej duże ilości kawy. Zawarta w niej kofeina sprzyja zaburzeniom snu. Nie od dziś wiadomo, że odpowiedni wypoczynek pozytywnie wpływa na zdrowie.

Nie można również zapomnieć o białym pieczywie. Ono również może przyczynić się do chorób serca i cukrzycy. Warto je zastąpić pełnoziarnistymi wypiekami, które są bogate w błonnik. Pamiętajmy, że jesteśmy tym, co jemy i nasze samopoczucie oraz zdrowie w znacznej mierze zależy od tego, co znajdzie się na naszych talerzach.

Dieta osób po czterdziestce powinna być bogata w warzywa. Wśród nich prym wiodą jarmuż, sałata, szpinak oraz brukselka. Dobrze, jeśli w jadłospisie zagoszczą również pomidory i papryka. Wszystkie wymienione rośliny pozytywnie wpływają na organizm i pomogą nam go utrzymać w dobrej kondycji.

Warto pamiętać o tym, że dieta inna od tej, do której zdążyliśmy się przyzwyczaić, wcale nie musi być nudna. Dobrym przykładem są smakowite zupy. Niedawno prezentowaliśmy przepis na bezmięsny żurek, który potrafi przyprawić o zachwyt niejednego smakosza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: DOZ; ABC Zdrowie; Parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

smażenie karpia

Porady

Na jakim oleju smażyć karpia?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Czytaj więcej >
Obieranie ziemniaków

Porady

Jak szybko obierać ziemniaki?

Czytaj więcej >
Wigilijna kolacja może być przygotowana ekspresowo

Porady

Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?

Czytaj więcej >
Bigos jest ulubioną potrawą wielu smakoszy

Porady

Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Jaki jest największy błąd podczas smażenia placków ziemniaczanych?

Czytaj więcej >