Smakosze.pl Przepisy Zupa won ton oryginalny przepis
canva/PingPongCat

Zupa won ton oryginalny przepis

17 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa won ton to tradycyjny, azjatycki rosół z niezwykle aromatycznymi pierożkami z nadzieniem z mięsa wieprzowego. Zupa won ton jest rozgrzewającym, pożywnym i smacznym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Poznaj oryginalny przepis na zupę won ton.

Zupa won ton jest doskonałym pomysłem na rosół w azjatyckim stylu. Wywar doprawiony octem i winem ryżowym, sosem sojowym, imbirem i dymką smakuje doskonale i jest niezwykle pożywny. Zupę przygotuj na bulionie warzywnym , ugotuj go kilka godzin przed gotowaniem zupy lub dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały aromat.

Pierożki won ton to niezbędny dodatek do zupy, przygotujesz je w bardzo prosty sposób, wystarczy, że kupisz gotowe ciasto na pierożki i samodzielnie zrobisz aromatyczny farsz z wieprzowiną i przyprawami. Pierożków nie musisz gotować, zalej je wrzącym bulionem, a ciasto samo zmięknie.

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni Dalekiego Wchodu- tu poznasz przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym , danie wyśmienite na obiad lub kolację.

Oryginalny przepis na zupę won ton

Składniki na wywar:

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 500 ml wrzątku

  • 5 grzybów shitake

  • mała kapusta pekińska

  • 2 łodygi szczypiorku

  • dymka

  • sos sojowy jasny

  • ocet ryżowy

  • sezam prażony do oprószenia zupy

  • świeża kolendra

Składniki na pierożki:

  • gotowe ciasto do pierożków won ton

  • łodyga szczypiorku

  • 250 mięsa mielonego wieprzowego

  • łyżeczka mielonego imbiru

  • łyżka wina ryżowego

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

  • łyżka sosu sojowego

  • biały pieprz

  • olej roślinny

Jak ugotować zupę won ton?

Na początku przygotuj pierożki: na rozgrzany olej włóż mięso mielone i obsmaż chwilę z imbirem i pieprzem. Następnie wlej sos sojowy, wino, posiekany szczypiorek, dodaj mąkę kukurydzianą i smaż kilka minut.

Mięso odstaw, aby przestygło, wykładaj je na każdy kwadratowy kawałek ciasto na pierogi, następnie złóż brzegi i zawiń, aby wyglądały jak cukierki, dociśnij, żeby ciasto dobrze się skleiło.

Pierożki won ton

Ugotuj zupę: zagotuj bulion warzywny, następnie do gorącego wywaru dodaj pokrojone grzybki, kapustę pekińską, posiekany szczypiorek i dymkę. Zagotuj 500 ml wody i dolej do bulionu, dodaj sos sojowy, wino ryżowe i gotuj przez 5-10 minut.

Do miseczek włóż po 4 pierożki, zalej wrzącym bulionem i oprósz sezamem i kolendrą.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy