Zupa won ton oryginalny przepis
Zupa won ton to tradycyjny, azjatycki rosół z niezwykle aromatycznymi pierożkami z nadzieniem z mięsa wieprzowego. Zupa won ton jest rozgrzewającym, pożywnym i smacznym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Poznaj oryginalny przepis na zupę won ton.
Zupa won ton jest doskonałym pomysłem na rosół w azjatyckim stylu. Wywar doprawiony octem i winem ryżowym, sosem sojowym, imbirem i dymką smakuje doskonale i jest niezwykle pożywny. Zupę przygotuj na bulionie warzywnym , ugotuj go kilka godzin przed gotowaniem zupy lub dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały aromat.
Pierożki won ton to niezbędny dodatek do zupy, przygotujesz je w bardzo prosty sposób, wystarczy, że kupisz gotowe ciasto na pierożki i samodzielnie zrobisz aromatyczny farsz z wieprzowiną i przyprawami. Pierożków nie musisz gotować, zalej je wrzącym bulionem, a ciasto samo zmięknie.
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni Dalekiego Wchodu- tu poznasz przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym , danie wyśmienite na obiad lub kolację.
Oryginalny przepis na zupę won ton
Składniki na wywar:
-
500 ml bulionu warzywnego
-
500 ml wrzątku
-
5 grzybów shitake
-
mała kapusta pekińska
-
2 łodygi szczypiorku
-
dymka
-
sos sojowy jasny
-
ocet ryżowy
-
sezam prażony do oprószenia zupy
-
świeża kolendra
Składniki na pierożki:
-
gotowe ciasto do pierożków won ton
-
łodyga szczypiorku
-
250 mięsa mielonego wieprzowego
-
łyżeczka mielonego imbiru
-
łyżka wina ryżowego
-
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
-
łyżka sosu sojowego
-
biały pieprz
-
olej roślinny
Jak ugotować zupę won ton?
Na początku przygotuj pierożki: na rozgrzany olej włóż mięso mielone i obsmaż chwilę z imbirem i pieprzem. Następnie wlej sos sojowy, wino, posiekany szczypiorek, dodaj mąkę kukurydzianą i smaż kilka minut.
Mięso odstaw, aby przestygło, wykładaj je na każdy kwadratowy kawałek ciasto na pierogi, następnie złóż brzegi i zawiń, aby wyglądały jak cukierki, dociśnij, żeby ciasto dobrze się skleiło.
Ugotuj zupę: zagotuj bulion warzywny, następnie do gorącego wywaru dodaj pokrojone grzybki, kapustę pekińską, posiekany szczypiorek i dymkę. Zagotuj 500 ml wody i dolej do bulionu, dodaj sos sojowy, wino ryżowe i gotuj przez 5-10 minut.
Do miseczek włóż po 4 pierożki, zalej wrzącym bulionem i oprósz sezamem i kolendrą.