Zupa ziemniaczana na żeberkach. Idealna na zimowy obiad
Zupa ziemniaczana na żeberkach, inaczej kartoflanka, to tradycyjna, prosta zupa, która zachwyca swoim smakiem i niezwykłym aromatem. Zupa z dodatkiem włoszczyzny, doprawiona natką pietruszki i suszonym majerankiem smakuje jak u babci. Poznaj przepis na zupę ziemniaczaną na żeberkach, idealną na zimowy obiad.
Zupa ziemniaczana to smak mojego dzieciństwa, jest bardzo prosta bo złożona wyłącznie z kilku składników, które w połączeniu tworzą jednak doskonały obiad dla całej rodziny. Gotowany na żeberkach wieprzowych wywar jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający, świetnie sprawdzi się więc w chłodne, zimowe dni.
Kartoflankę doprawiam posiekaną natką pietruszki i majerankiem, ponieważ zioła doskonale poprawiają smak zarówno mięsa, jak i warzyw i ziemniaków. Ziemniaki przed dodaniem do zupy podsmażam na oliwie, dzięki czemu zyskują jeszcze lepszy smak.
Zupę ziemniaczaną zagęszczam odrobiną mąki pszennej. Przed dodaniem mąki do wywaru, hartuję ją w zimnej wodzie, żeby nie powstały grudki mąki, które psują wygląd i smak potrawy. Na każdy talerz wykładam po 1 żeberku i zalewam wywarem, tak podana zupa błyskawicznie znika z talerzy.
Na żeberkach ugotujesz wiele smacznych, tradycyjnych zup- tu poznasz przepis na pożywny krupnik na żeberkach . W tym artykule natomiast sprawdzisz, jak ugotować perfekcyjny kapuśniak na żeberkach i boczku.
Przepis na zupę ziemniaczaną na żeberkach
Składniki na 5-6 porcji:
-
300 g żeberek wieprzowych
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
cebula
-
kawałek selera
-
200 g młodych ziemniaków
-
2 liście laurowe
-
pieprz, sól
-
szczypta majeranku
-
natka pietruszki
-
łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
-
łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić zupę ziemniaczaną na żeberkach?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj całe marchewki, pietruszkę, kawałek selera, cebulę, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i podsmaż na oliwie. Gdy wywar już się ugotuje, wyjmij marchew, pietruszkę, seler, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy, dodaj również ziemniaki i gotuj jeszcze 15-20 minut, żeby były miękkie.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody, wlej do zupy, żeby ją delikatnie zagęścić. Danie dopraw do smaku suszonym majerankiem, solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj.