Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krupnik na żeberkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2021 01:00

Zupa krupnik na żeberkach

Zupa krupnik na żeberkach
canva/alga38

Zupa krupnik na żeberkach to pożywna, gęsta i aromatyczna zupa dla całej rodziny. Zupa gotowana na mięsie z włoszczyzną ma wyraźny smak, a kasza świetnie ją zagęszcza i sprawia, że danie jest pyszne i sycące. Poznaj przepis na zupę krupnik na żeberkach.

Krupnik to przykład doskonale zbilansowanej zupy. Porcja dania dostarcza nam niezbędnego białka z mięsa, węglowodanów i błonnika z kaszy i wielu witamin z gotowanych warzyw. Zupa, mimo tego, że gotowana na żeberkach, jest lekkostrawna i polecana również osobom z problemami żołądkowymi.

Gotowanie krupniku wymaga czasu, jednak naprawdę warto poświęcić parę chwil na przygotowanie tak smacznej i aromatycznej zupy. Do krupniku koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które doskonale podkreślają smak czerwonego mięsa.

Jeśli lubisz gęste i pożywne zupy, ugotuj również fasolową- tu poznasz przepis na gęstą fasolową na żeberkach wieprzowych.

Przepis na zupę krupnik na żeberkach

Składniki na 4-5 porcji:

  • 600 g żeberek wieprzowych wędzonych

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • por

  • 4 duże ziemniaki

  • 150 g kaszy jęczmiennej

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela anielskie

  • sól, pieprz

Jak ugotować zupę krupnik na żeberkach?

Żeberka włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Marchewkę, selera, korzeń pietruszki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Po godzinie zdejmij szumowiny z wywaru, wyjmij również mięso, oddziel je od kości i ponownie włóż do zupy, dodaj startą włoszczyznę, posiekany por i cebulę, suchą kaszę i gotuj 30 minut.

Liście laurowe

Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj je do zupy i gotuj, aż będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tagi: Danie Zupa Mięso