Smakosze.pl Przepisy Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina
canva/Timolina

Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina

6 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie schabowe, nie mielone, dziś na obiad będą kotlety z selera. Tak, tak, seler korzeniowy nie będzie tylko małym dodatkiem do zupy, ale podstawą drugiego dania. Przetestujcie koniecznie te lekkie i pyszne kotleciki. Są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych.

Seler korzeniowy pozostaje w naszej kuchni prawie niezauważony. No, może dorzucimy go do zupy czy sałatki jarzynowej. Jednak nie za dużo, by nie był w daniu zbyt wyczuwalny. Lecz seler korzeniowy jest naprawdę smaczny. Ma słodkawo-orzeźwiający smak i wiele cennych składników. Spróbujcie go raz, a na pewno będziecie do niego wracać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekkie kotlety z selera

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy

  • 3 marchewki

  • ok. 300 g miąższu dyni

  • 2 cebule

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z selera

Seler umyj, obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Marchewki i dynię obierz, również zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, lekko ją zrumień. Dodaj starte warzywa, przesmaż mieszając. Podlej wodą, gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przestudź.

Do garnka dodaj ryż, mąkę, zmielone płatki oraz jajko. Wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj masę. Uformuj z niej kotlety.

Kotlety obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, kładź na niej kotlety i smaż je z obu stron na rumiano.

seler
seler

Źródło zdjęcia: canva/Mircea Rosca

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy