Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina
Nie schabowe, nie mielone, dziś na obiad będą kotlety z selera. Tak, tak, seler korzeniowy nie będzie tylko małym dodatkiem do zupy, ale podstawą drugiego dania. Przetestujcie koniecznie te lekkie i pyszne kotleciki. Są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych.
Seler korzeniowy pozostaje w naszej kuchni prawie niezauważony. No, może dorzucimy go do zupy czy sałatki jarzynowej. Jednak nie za dużo, by nie był w daniu zbyt wyczuwalny. Lecz seler korzeniowy jest naprawdę smaczny. Ma słodkawo-orzeźwiający smak i wiele cennych składników. Spróbujcie go raz, a na pewno będziecie do niego wracać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na lekkie kotlety z selera
Składniki:
-
1 duży seler korzeniowy
-
3 marchewki
-
ok. 300 g miąższu dyni
-
2 cebule
-
2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
bułka tarta do panierowania
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z selera
Seler umyj, obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Marchewki i dynię obierz, również zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, lekko ją zrumień. Dodaj starte warzywa, przesmaż mieszając. Podlej wodą, gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przestudź.
Do garnka dodaj ryż, mąkę, zmielone płatki oraz jajko. Wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj masę. Uformuj z niej kotlety.
Kotlety obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, kładź na niej kotlety i smaż je z obu stron na rumiano.
Źródło zdjęcia: canva/Mircea Rosca
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Olga Smile