Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna zupa inspirowana kultowymi gołąbkami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.09.2021 02:00

Pyszna zupa inspirowana kultowymi gołąbkami

zupa z kapustą
canva/Lilechka75

Jeśli lubicie gołąbki, z pewnością posmakuje wam też gołąbkowa zupa. Ona również zawiera mięso, ryż, kapustę i pomidory. Jest smaczna, sycąca, a nie ma przy niej tyle pracy co przy gołąbkach. Zobacz jak przygotować pyszną zupę inspirowaną kultowymi gołąbkami.

Wiele osób rezygnuje z przygotowania gołąbków, bo są dość pracochłonne. Po pierwsze trzeba sparzyć kapustę. Po drugie przygotować farsz. Po trzecie zrobić sos. Potem wszystko zapiec lub ugotować. Zupa gołąbkowa smakuje podobnie jak gołąbki, ale wszystkie składniki wrzucasz do garnka i gotujesz. Prawda, że proste?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną zupę inspirowana kultowymi gołąbkami

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 marchewka

  • 50 g ryżu

  • 2 l bulionu

  • kawałek kapusty włoskiej lub białej

  • szklanka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie zupy gołąbkowej

W garnku rozgrzej olej, dodaj mielone mięso, przesmaż je co jakiś czas mieszając. Dodaj obraną, posiekaną cebulę, delikatnie ją zrumień.

Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do smażonych składników, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Przesmaż mieszając.

Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz opłukany ryż. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Do zupy dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!

kapusta
kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram