Smakosze.pl
zupa z kapustą

canva/Lilechka75

Pyszna zupa inspirowana kultowymi gołąbkami

5 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubicie gołąbki, z pewnością posmakuje wam też gołąbkowa zupa. Ona również zawiera mięso, ryż, kapustę i pomidory. Jest smaczna, sycąca, a nie ma przy niej tyle pracy co przy gołąbkach. Zobacz jak przygotować pyszną zupę inspirowaną kultowymi gołąbkami.

Wiele osób rezygnuje z przygotowania gołąbków, bo są dość pracochłonne. Po pierwsze trzeba sparzyć kapustę. Po drugie przygotować farsz. Po trzecie zrobić sos. Potem wszystko zapiec lub ugotować. Zupa gołąbkowa smakuje podobnie jak gołąbki, ale wszystkie składniki wrzucasz do garnka i gotujesz. Prawda, że proste?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną zupę inspirowana kultowymi gołąbkami

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 marchewka

  • 50 g ryżu

  • 2 l bulionu

  • kawałek kapusty włoskiej lub białej

  • szklanka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • koperek

Placki ziemniaczane

Ekspresowe placki ziemniaczane z piekarnika

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zupy gołąbkowej

W garnku rozgrzej olej, dodaj mielone mięso, przesmaż je co jakiś czas mieszając. Dodaj obraną, posiekaną cebulę, delikatnie ją zrumień.

Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do smażonych składników, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Przesmaż mieszając.

Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz opłukany ryż. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Do zupy dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!

kapusta

kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >