Smakosze.pl
dzika róża

canva/Antonius_

Wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży

5 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dzika róża pięknie wygląda jak kwitnie i gdy dojrzewają jej owoce. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży nadają się na przetwory. I to bardzo wartościowe przetwory. Prezentujemy wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży.

Dzika róża rośnie zwykle w zaroślach i przydrożach. O tej porze roku łatwo ją dostrzec, bo ma czerwone owoce. Warto zrobić z nich przetwory, ponieważ są niezwykle bogate w witaminę C. Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, a także flawonoidy i garbniki. Ten skład sprawia, że przetwory z owoców dzikiej róży świetnie sprawdzą się przy przeziębieniu, stanach zapalnych układu moczowego czy w wahaniach nastroju.

Owoce dzikiej róży można wysuszyć i parzyć z nich herbatki. Idealnie nadają się też na konfiturę i dżem. Dziś chcielibyśmy was namówić do przygotowania tego ostatniego. Ma oryginalny smak i jest bardzo zdrowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży

  • 1 kg cukru

  • 1/2 l wody

  • 1 cytryna

  • 1 laska wanilii

ciasto z jabłkami

Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie dżemu z owoców dzikiej róży

Owoce przebierz, opłucz. Z każdego odkrój szypułkę i resztę kwiatostanu. Każdy owoc przekrój wzdłuż na połowę i przy pomocy np. łyżeczki do kawy usuń z niego nasiona.

Oczyszczone połówki owoców dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Istotne jest, by usunąć z nich nie tylko pozostałe pestki, ale przede wszystkim włoski.

Wodę zagotuj, dodaj połowę cukru i owoce. Całość zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż owoce zrobią się szkliste. Odstaw je na dobę.

Następnego dnia dodaj resztę cukru, a także sok wyciśnięty z cytryny i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gotuj całość, aż powstanie gęsty dżem. Co jakiś czas dżem zamieszaj.

Małe słoiczki umyj, wyparz. Napełnij je gorącym dżemem. Wytrzyj dokładnie brzegi słoików, nałóż pokrywki, zakręć. Ustaw na ręczniku do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.

dżem z dzikiej róży

dżem z dzikiej róży

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zakatekverbeny, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >