Lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe
Na hasło kotlety myślisz mięso. Ale nie tym razem. Dla odmiany smakowej i dla zdrowia proponujemy wam pożywne, lecz delikatne kotlety z cukinii. To będzie prosty, ale pyszny i tani obiad — wszak sezon na cukinię właśnie trwa.
Pewnie znacie już placki z cukinii i zastanawiacie się czym się różnią od kotletów. Ano tym, że kotlety robi się z bardziej zwartej masy i formuje w dłoniach. Nie muszą zawierać mąki, za to mają inne dodatki, które sprawiają, że są bardzo sycące.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 marchewka
5 dag kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu warzywnego
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 szklanka tartej bułki
2 jajka
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z cukinii
Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Umieść ją w sporej misce, lekko oprósz solą, odstaw.
Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Kaszę opłucz. Bulion zagotuj, dodaj do niego marchewkę i kaszę, zagotuj, gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Z cukinii odlej zgromadzony płyn. Dodaj startą cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Do warzyw wsyp 3-4 łyżki tartej bułki, dodaj jajko, natkę, sól i pieprz, wymieszaj.
Z masy warzywnej uformuj 5-6 kotletów. Każdy obtocz w rozmieszanym jajku, a potem w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane (po 4-5 minut z każdej strony). Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku