Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.09.2021 02:00

Lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe

kotlety z cukinii
canva/peredniankina

Na hasło kotlety myślisz mięso. Ale nie tym razem. Dla odmiany smakowej i dla zdrowia proponujemy wam pożywne, lecz delikatne kotlety z cukinii. To będzie prosty, ale pyszny i tani obiad wszak sezon na cukinię właśnie trwa.

Pewnie znacie już placki z cukinii i zastanawiacie się czym się różnią od kotletów. Ano tym, że kotlety robi się z bardziej zwartej masy i formuje w dłoniach. Nie muszą zawierać mąki, za to mają inne dodatki, które sprawiają, że są bardzo sycące.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 1 marchewka

  • 5 dag kaszy jaglanej

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 1 cebulka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 szklanka tartej bułki

  • 2 jajka

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z cukinii

Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Umieść ją w sporej misce, lekko oprósz solą, odstaw.

Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Kaszę opłucz. Bulion zagotuj, dodaj do niego marchewkę i kaszę, zagotuj, gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Z cukinii odlej zgromadzony płyn. Dodaj startą cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Do warzyw wsyp 3-4 łyżki tartej bułki, dodaj jajko, natkę, sól i pieprz, wymieszaj.

Z masy warzywnej uformuj 5-6 kotletów. Każdy obtocz w rozmieszanym jajku, a potem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane (po 4-5 minut z każdej strony). Smacznego!

tarcie cukinii
tarcie cukinii

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: cukinia Jajka