Szybka surówka z selera korzeniowego z rodzynkami
Surówka jest jednym z tych dodatków, którego nie powinno zabraknąć podczas wyśmienitego obiadu. Istnieje multum przepisów na rozmaite warzywne smakołyki. Dziś postawimy na surówkę z selera, w której zagoszczą również rodzynki. Jej przygotowanie zajmuje chwilę
Nie od dziś wiadomo, że porcja warzyw w codziennym jadłospisie jest niezwykle istotna. Surówka z selera jest znakomitym wyborem. Dodatek momentalnie znika z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborna surówka z selera zachwyci najbliższych
Przepyszna surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Nawet tak prosty specjał potrafi zaskakiwać swoimi walorami. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła surówka z kapusty pekińskiej.
Tym razem postawimy na smakołyk z selera korzeniowego i rodzynek. Efekt takiego połączenia pozostaje na długo w pamięci. Surówka w tej odsłonie jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jakie składniki będą nam potrzebne?
korzeń selera
cytryna
jabłko
45 g rodzynek
20 g majonezu
45 g jogurtu naturalnego
cukier
Prosta i szybka surówka z selera
Na początku selera i jabłko obieramy. Z owocu wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o większych oczkach. Kiedy seler i jabłko będą już rozdrobnione, skrapiamy je sokiem z cytryny. Warto zrobić to bez zwłoki, ponieważ produkty szybko się utleniają.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujemy je z wody i pozwalamy wystygnąć. Dodajemy je do selera i jabłka. Wszystko mieszamy z majonezem oraz jogurtem naturalnym.
Nasza surówka z selera jest już prawie gotowa. Wystarczy, że doprawimy ją odrobiną cukru. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją także o sól i pieprz. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Podobny przepis na wyśmienitą surówkę z selera można znaleźć również na YouTube na kanale Smakosze. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Godna uwagi jest także receptura na surówkę z buraków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Praktykulinarni