1 trick z piekarnikiem i schab wyjdzie mięciutki i soczysty. Totalny hit
Pieczenie schabu może być podchwytliwe. Dość chude mięso bardzo łatwo przesuszyć. Podpowiadamy co zrobić, aby nasz pieczeń zawsze wychodziła wilgotna i apetyczna. Sekret tkwi w odpowiednim operowaniu temperaturą w piekarniku.
Schab pieczony w warunkach domowych to prawdziwy przysmak. Na stół trafia przy rozmaitych okazjach. Dołóż wszelkich starań, aby to właśnie Twoja pieczeń była najbardziej rozchwytywaną potrawą. Dzięki poniższym wskazówkom ta sztuka uda się na bank.
Co zrobić, aby pieczony schab nie wyszedł suchy?
Pieczony schab środkowy przesuszyć jest stosunkowo łatwo . Wynika to z niewielkiej zawartości tłuszczu w tym rodzaju mięsa . Na szczęście sztukę pieczenia schabu można doprowadzić do perfekcji . To dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać.
Kluczem do idealnie upieczonego schabu jest dobranie temperatury piekarnika .Nie bez znaczenia jest również czas pieczenia . 1 kilogram mięsa powinien spędzić w piekarniku maksymalnie 50 minut . Dzięki temu będzie zawsze miękki i soczysty .
W jakiej temperaturze należy piec schab ? Optymalny jest przedział 160-170 stopni . Do takiej właśnie temperatury wsadzamy do pieczenia mięso obsmażone wcześniej na patelni . A co w przypadku surowego kawałka?
Pieczenie surowego schabu wymaga zastosowania pewnego triku . Polega on na włożeniu owiniętego w folię lub rękaw mięsa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Dopiero po 25 minutach temperaturę zmniejszamy do 160 stopni . W niej kontynuujemy pieczenie do końca wymaganego czasu .
Co jeszcze warto wiedzieć o pieczeniu schabu?
Aby przyrządzić doskonały schab, warto poznać kilka podstawowych zasad . Ważny jest nie tylko czas i temperatura pieczenia. Kluczową kwestią jest wybór odpowiedniego produktu wysokiej jakości . Mięso wymaga również właściwego zamarynowania .
Przy zakupie schabu zwróćcie uwagę na barwę mięsa . Powinna ona być jasnoróżowa. Wybierzcie kawałek o gładkiej i błyszczącej powierzchni . Świadczy to o jego świeżości.
Tłuszcz widoczny na schabie ma mieć barwę białą lub kremową . Ważna jest również jego ilość. Bardziej soczysta pieczeń wyjdzie z tłustszego kawałka . Upieczone mięso nabierze także kruchości.
Odpowiednio wybrany schab wymaga odpowiedniego marynowania . Proces ten musi trwać przynajmniej kilka godzin . To właśnie od niego zależy nie tylko soczystość, ale także intensywny smak mięsa . Do marynowania użyjcie podstawy z oliwy oraz ulubionych przypraw, w tym czosnku i soli . Sprawdź jak piecze schab uwielbiany Tomasz Strzelczyk . Mięso przyrządzone w popularnej przyprawie smakuje wprost obłędnie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny
- Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę