Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina – co to jest? Podstawowe informacje

Wieprzowina to mięso i podroby pozyskiwane ze świń hodowlanych. Obok drobiu i wołowiny jest jednym z najpowszechniejszych rodzajów mięsa w światowej sztuce kulinarnej. Wieprzowina może być spożywana przez człowieka w różnych formach, zarówno stanowiąc element pełnowartościowej potrawy, jak i przekąskę czy dodatek do dania.

W obrocie handlowym mięso wieprzowe sprzedawane jest zarówno w formie surowej, z czego osobiście wykonać można dania obiadowe, jak i przetworzonej – wędzonki, szynki, parówki i im podobne.

Wieprzowina to zdrowe mięso, słynące z wysokiej zawartości białka. Stanowi ona także doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, żelaza, cynku, miedzi czy siarki. Niemniej, warto w swojej diecie uwzględniać także inne rodzaje mięs.

Wieprzowina – rodzaje elementów handlowych

Ciało świni po uboju dzielone jest przez rzeźników i masarzy na poszczególne części, o nazewnictwie i przeznaczeniu właściwym dla danego regionu – choć w sprzedaży dostępne są także świnie w całości. 

Podział półtuszy wieprzowej w Polsce jest dość obszerny, wymieniając aż piętnaście części elementów handlowych świni. Jest to głowa, podgardle, słonina, karkówka, mostek, schab, biodrówka, polędwiczka, żeberka, boczek z żeberkami, łopatka wieprzowa, szynka, golonka, noga i ogon.

Podroby wieprzowe – co to jest?

W sztuce kulinarnej powszechnie stosowane są nie tylko poszczególne rodzaje wieprzowego mięsa par excellence, ale także świńskie wnętrzności, czyli podroby wieprzowe. Wedle wielu relacji mają one wyborny smak, zaś z dietetycznego punktu widzenia mają wiele wartości odżywczych.

Do podrobów wieprzowych zaliczają się: język (ozór), móżdżek, serce, wątroba, nerki, żołądek, jelito cienkie, pęcherz, płuca, krzyżówka wieprzowa i śledziona. W skład podrobów wieprzowych zaliczane są także uszy, choć stanowią zewnętrzny element ciała zwierzęcia.

Popularne potrawy z mięsa wieprzowego

Wieprzowina zajmuje istotne miejsce w sztuce kulinarnej wielu cywilizacji. Z mięsa wieprzowego przyrządzić można wiele atrakcyjnych smakowo potraw. W Polsce najpopularniejsze dania z wieprzowiny stanowią kotlety schabowe, zrazy, golonka w piwie, duszona karkówka, schab pieczony w sosie, pieczone żeberka, czy gulasz wszelkiego rodzaju.

Wśród innych potraw w których wieprzowina gra pierwsze skrzypce wymienić możemy takie, jak wieprzowina szarpana, zupa syczuańska, wieprzowina po chińsku czy bogracz. Przy okazji rozmaitych uroczystości w okresie letnim popularna jest wieprzowina z grilla.

Pokaż więcej

grillowana karkówka
14.07.2024 11:23 Zrób zanim zamarynujesz. Karkówka z grilla będzie miękka i soczysta

Sekret udanej karkówki z grilla nie tkwi w marynacie, choć ona też jest ważna. Dobrze jest jednak potraktować mięso wcześniej jeszcze innymi specyfikami, które nadadzą mu miękkość. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu karkówka będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

nacinanie mięsa
17.06.2024 15:54 Nacinam mięso wieprzowe i wkładam do piekarnika. Taki odświętny obiad podam na Dzień Ojca

To bardzo prosty przepis na odświętną pieczeń z kilku podstawowych składników. Ma tę zaletę, że nie ma z nim dużo stania przy kuchni, a całość wychodzi naraz z piekarnika. Dlatego świetnie sprawdza się w dniach, kiedy bardziej zajmujemy się świętowaniem przy stole niż przy garach – czyli na przykład w Dzień Ojca.

faszerowanie schabu
04.06.2024 15:50 Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody

Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.

roladki schabowe
19.05.2024 11:59 Nie smażę już klasycznych kotletów schabowych. Te roladki smakują mi 100 razy bardziej

Oto przepis jak z profesjonalnej kuchni, a jednocześnie niezwykle prosty. Te niesamowicie prezentujące się mięsne porcje przygotowujemy w kilku prostych krokach, a efekt jest nie tylko wykwintny, lecz także zdrowy i po prostu pyszny.

karkowka w sosie
17.05.2024 20:32 To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos

Dobrze poprzerastana tłuszczem karkówka wieprzowa to bardzo wdzięczny produkt, zwłaszcza do pieczenia i smażenia. Zazwyczaj ląduje po prostu na grillu, jednak w tym przepisie przygotowujemy ją w aromatycznym sosie z kilku prostych składników.

pieczona karkówka
17.05.2024 15:59 Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie

Z tego niezwykle prostego przepisu wychodzi soczysta i bardzo sycąca pieczeń, do tego przyjazna dla portfela. Wielu z nas używa karkówki tylko w okolicznościach grillowych, tymczasem ta kuzynka schabu świetnie sprawdza się także w piekarniku.

kotlety schabowe
08.05.2024 13:13 Rozdrobnij w moździerzu, a potem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą lepsze niż od Gessler

Tradycyjne kotlety schabowe – rozbite, panierowane i smażone – są wszechobecne w polskiej kuchni. Aż czasem zapominamy, że można zrobić je na różne sposoby. Oto jeden z nich.

smażenie kotletów schabowych
05.05.2024 13:00 Posmaruj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować

Jak w przypadku każdej potrawy o niewielkiej liczbie składników, mała zmiana przepisu na kotlety schabowe przynosi wyraźne efekty. Oto przepis na wariant kotletów z mięsistą, smaczną panierką. Użycie tych dodatków zmiękczy mięso i nada mu soczystości.

warkocz z wieprzowiny
03.05.2024 17:15 Biorę polędwiczki wieprzowe, boczek i zaplatam z nich warkocz. Ten genialny trik zachwyca rodzinę i gości

Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.

Kacper Salzman i grill
29.04.2024 14:22 Grillowanie z tacką czy bez? Mistrz grilla nie ma wątpliwości

– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.

schab faszerowany cebulą
27.04.2024 14:01 Natnij schab w taki sposób i wypchaj cebulą. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.

schabowe pod jajkiem sadzonym
10.04.2024 10:56 Rodzina nie chce słyszeć o mielonych czy schabowych. U mnie w domu królują teraz kotlety po wiedeńsku

Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.

boczek w słoikach
09.04.2024 17:58 Weź boczek i poupychaj w słoikach z dodatkami. Jest tak dobry, że każdy prosi o więcej

Jeśli chodzi o mięsa jedzone na zimno, mało jest tak delikatnych jak boczek serwowany na surowo. Ani pieczenie, ani gotowanie nie dadzą równie łatwo podobnych efektów. Ten podstawowy przepis daje wiele możliwości przygotowania doskonałych wędlin.

smażenie schabowych
07.04.2024 10:37 Posmaruj tym plastry schabu, obtocz panierką i usmaż. Takie kotlety robię praktycznie co tydzień

Szybkie sycące kotlety schabowe to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Z tym prostym przepisem zawsze wyjdą apetyczne i wilgotne. Sekretem jest jeden dodatek.

rozbijanie schabu
31.03.2024 20:14 Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe

Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.

szarpana wieprzowina
23.03.2024 19:30 Dzięki takiej łopatce wieprzowej mam obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 zł. Wszyscy błagają o dokładki

Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy. 

pieczony schab
21.03.2024 20:09 Sprawdziłem ten przepis na schab i nie chcę już jeść innego. Wychodzi idealnie soczysty

Ten doskonały przepis na pieczony schab nigdy nie zawodzi. Choć czasem trudno „zmusić” mięso, by było miękkie i rozkładało się w ustach, kilka prostych zabiegów sprawi, że już nigdy nie będzie to problemem.

zimne nóżki
25.02.2024 13:56 Jakie jest najlepsze mięso na zimne nóżki? 1 wybór sprawi, że galareta stężeje 2 razy szybciej

Z tym przepisem zimne nóżki zachowają nawet prawa do nazwy, choć zmieniamy mięso na nietypowe. Ta zamiana sprawi jednak, że przysmak będzie nieco bardziej dietetyczny, a przy okazji szybciej gotowy do zjedzenia.

Klopsiki z surowego mięsa
21.02.2024 18:24 Naukowcy biją na alarm. Nigdy nie popełniaj tych błędów gotując surowe mięso

Pośpiech, nieuwaga lub… dobre intencje są najczęstszym źródłem zatruć bakteryjnych podczas gotowania dań z surowego mięsa. Naukowcy przestrzegają, jak ich uniknąć, by zachować zdrowie.

schab po cygansku
18.02.2024 16:56 Kroję mięso i zapiekam je z tymi składnikami. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczne kotlety schabowe

Ten sposób podania kotletów poznałem jakiś czas temu. Poza mięsem znajdziemy w daniu solidną porcję pysznych warzyw. Schab po cygańsku, bo tak nazywa się ta potrawa, jest prawdziwym przebojem w moim domu. Moja rodzina je uwielbia, sprawdź ten przepis i ty.

makaron z boczkiem na patelni
17.02.2024 17:29 Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać

Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.

zawijanie mięsa w ciasto
17.02.2024 17:08 Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne

Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.

roladki z szynki
11.02.2024 09:31 Te roladki z szynki podam na ostatki. Szaleje za nimi cała rodzina

Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.

wybieranie mięsa
10.02.2024 18:27 Które mięso jest zdrowsze, wołowe czy wieprzowe? Większość osób nie potrafi podać dobrej odpowiedzi

Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.

schabowe
10.02.2024 17:01 Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl

W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.

mięso duszone z cebulą
01.02.2024 10:03 Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa

Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.

zalewanie mięsa przed zapieczeniem
30.01.2024 19:15 Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki

Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.

mięso w boczku
30.01.2024 19:01 Podsmażone mięso zawijam z wieloma znakomitymi dodatkami i mam wyborną potrawę

Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.