Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina – co to jest? Podstawowe informacje

Wieprzowina to mięso i podroby pozyskiwane ze świń hodowlanych. Obok drobiu i wołowiny jest jednym z najpowszechniejszych rodzajów mięsa w światowej sztuce kulinarnej. Wieprzowina może być spożywana przez człowieka w różnych formach, zarówno stanowiąc element pełnowartościowej potrawy, jak i przekąskę czy dodatek do dania.

W obrocie handlowym mięso wieprzowe sprzedawane jest zarówno w formie surowej, z czego osobiście wykonać można dania obiadowe, jak i przetworzonej – wędzonki, szynki, parówki i im podobne.

Wieprzowina to zdrowe mięso, słynące z wysokiej zawartości białka. Stanowi ona także doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, żelaza, cynku, miedzi czy siarki. Niemniej, warto w swojej diecie uwzględniać także inne rodzaje mięs.

Wieprzowina – rodzaje elementów handlowych

Ciało świni po uboju dzielone jest przez rzeźników i masarzy na poszczególne części, o nazewnictwie i przeznaczeniu właściwym dla danego regionu – choć w sprzedaży dostępne są także świnie w całości. 

Podział półtuszy wieprzowej w Polsce jest dość obszerny, wymieniając aż piętnaście części elementów handlowych świni. Jest to głowa, podgardle, słonina, karkówka, mostek, schab, biodrówka, polędwiczka, żeberka, boczek z żeberkami, łopatka wieprzowa, szynka, golonka, noga i ogon.

Podroby wieprzowe – co to jest?

W sztuce kulinarnej powszechnie stosowane są nie tylko poszczególne rodzaje wieprzowego mięsa par excellence, ale także świńskie wnętrzności, czyli podroby wieprzowe. Wedle wielu relacji mają one wyborny smak, zaś z dietetycznego punktu widzenia mają wiele wartości odżywczych.

Do podrobów wieprzowych zaliczają się: język (ozór), móżdżek, serce, wątroba, nerki, żołądek, jelito cienkie, pęcherz, płuca, krzyżówka wieprzowa i śledziona. W skład podrobów wieprzowych zaliczane są także uszy, choć stanowią zewnętrzny element ciała zwierzęcia.

Popularne potrawy z mięsa wieprzowego

Wieprzowina zajmuje istotne miejsce w sztuce kulinarnej wielu cywilizacji. Z mięsa wieprzowego przyrządzić można wiele atrakcyjnych smakowo potraw. W Polsce najpopularniejsze dania z wieprzowiny stanowią kotlety schabowe, zrazy, golonka w piwie, duszona karkówka, schab pieczony w sosie, pieczone żeberka, czy gulasz wszelkiego rodzaju.

Wśród innych potraw w których wieprzowina gra pierwsze skrzypce wymienić możemy takie, jak wieprzowina szarpana, zupa syczuańska, wieprzowina po chińsku czy bogracz. Przy okazji rozmaitych uroczystości w okresie letnim popularna jest wieprzowina z grilla.

Pokaż więcej

Szynka na obiad
31.03.2025 21:00 Takiej szynki na obiad, jak Strzelczyk, nie robi nikt. Mięso rozpływa się w ustach

Kawałek szynki można mocno związać i upiec, ale można też pokroić w plastry. I właśnie tak dzisiaj zrobię – zapowiada Tomasz Strzelczyk. Ten obiad w jego wykonaniu to sposób na wieprzowinę, która rozpływa się w ustach.

mięso
16.03.2025 15:35 To mięso jest zdrowsze i lepsze od wieprzowiny. Polacy wciąż go nie znają

Wieprzowina na obiad to niejedyny możliwy wybór. Na rynku dostępna zdrowsza alternatywa, która pozytywnie wypływa na funkcjonowanie organizmu. Co ciekawe, to mięso również można przygotować na wiele smacznych sposobów. Koniecznie dowiedz się, co to za mięso oraz poznaj jego wszystkie zalety. Będziesz żałować, że to mięso nie trafiało na twój stół wcześniej. 

galaretki z jajkiem
09.03.2025 17:42 Takie galaretki podam w tym roku na Wielkanoc. Będą hitem świąt

Galaretka mięsna, czyli auszpik, to doskonała potrawa świąteczna. Choć ostatnio największą popularnością cieszą się drobiowe wersje tej przystawki, nasz przepis przywraca do łask bardzo lubiane niegdyś mięso.

duszony schab
06.03.2025 18:42 Pokrój schab, dodaj cebulę i duś pod przykryciem. Mięso będzie rozpływać się w ustach

Oto prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – kotlety schabowe duszone w cebuli. Są niezwykle proste w przygotowaniu i stanowią świetny, pożywny obiad zarówno na codzień, jak i od święta.

karkówka wieprzowa
04.03.2025 12:00 Rozbijam karkówkę i kładę pyszne dodatki. Rodzina ciągle prosi mnie o to danie

Klasyczne roladki, ale z karkówki, to świetny sposób na zachowanie oryginalnego charakteru dania z jedną ważną zmianą. Tłusty schab karkowy nadaje potrawie soczystości. Całość jest więc apetyczna, choć niezbyt dietetyczna.

śliwki w boczku
02.02.2025 19:20 Zawijam suszone śliwki w boczek. Ledwo położę tę przekąskę na stole, juz są do niej kolejki

Śliwki w boczku to klasyczna przekąska. Uwielbiana, bo kompozycja, choć nie oczywista, okazuje się dosłownie wymarzona. Są przy tym niezwykle łatwe w przyrządzeniu.

szynka wieprzowa na obiad
29.01.2025 14:01 To najlepszy przepis na szynkę wieprzową na obiad. 1 dodatek do sosu zaskakuje i zachwyca

Szynka wieprzowa nierzadko gości na naszych stołach, jednak bardzo często jako mięso mielone. A przecież to jeden z najciekawszych kulinarnie produktów z wieprzowiny. Dlatego warto częściej sięgać po dania takie jak ta wolno duszona szynka w sosie własnym. Gwarantuję, że tak dobrego sosu własnego w życiu nie jedliście.

kozina
14.12.2024 12:43 Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają

Mięso często podajemy nie tylko na obiad. Jednak tak popularną wołowinę, kurczaka, czy wieprzowinę warto zastąpić innym mięsem. Jest niemal zapomniane, ale bardzo smaczne i zdrowe. 

schab z morelami
09.12.2024 19:32 Przepis na ten schab dostałem od znajomego kucharza. Piekę go co roku na Boże Narodzenie

Oto przepis na doskonały schab z morelami. Owoce, jak mają we zwyczaju, dodają mięsu ciekawej słodyczy i kwasowości. Kontrastują z nim też fakturą, a dodatkowo poprawiają strukturę dania.

pieczeń
05.12.2024 15:23 Taką „pieczeń” zrobisz nawet bez piekarnika. Ten schab to hit nad hitami

Nie kupuj już sklepowych wędlin. Najlepszą zrobisz samodzielnie z kawałka schabu bez kości. Będzie pyszna, soczysta i przede wszystkim bez dodatku chemii. Schab przygotujesz bez pomocy piekarnika. 

schab i Makłowicz
26.09.2024 10:07 Za ten przepis Makłowicz powinien dostać złoty medal. Schab w tym wydaniu to poezja

W tym przepisie spotykają się dwa hity polskiej kuchni – schab i Robert Makłowicz. Sposób tego ostatniego na przygotowanie tego pierwszego to prawdziwy hit. Pod wpływem jednego składniku mięso nabiera niezwykłego smaku.

pieczone żeberka
21.09.2024 17:10 Nikt mi nie wierzy co wlewam do żeberek. Taki obiad zawsze wychodzi

Prosty przepis, niewiele składników, ale gwarantowany efekt. Te pieczone żeberka to prawdziwe arcydzieło. Amerykańską naturę tego przepisu ujawnia jeden dodatek do marynaty, który odpowiada za głęboki smak i obłędny kolor tego dania.

Śliwki w boczku
06.09.2024 21:00 W PRL-u dzieci jadły to miskami. Dzisiaj nikt o nich nie pamięta, a szkoda bo zasługują na medal

Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku.

pieczone mięso mielone
06.09.2024 19:13 Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowita

Ten przepis odpowiada na pytanie „a co gdyby tak przyrządzić kotlety mielone inaczej"? Przyprawione w bogactwo warzyw i upieczone, a nie usmażone, będą zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych. Czy tracą przy tym na smaku? Wręcz przeciwnie, tylko zyskują.

Smażenie wieprzowiny
05.09.2024 17:17 Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana

Kiedy pyszne obiady mogą być jeszcze lepsze? Kiedy osiągniemy równie dobry efekt taniej. Warto dziś synchronizować domowy jadłospis z promocjami w sklepach.

golonka Strzelczyka
03.09.2024 17:21 Strzelczyk piecze golonkę inaczej. Ten sposób i dodatki podkręcają jej smak

Tomasza Strzelczyka naszła chęć na golonkę. Nie tylko przyznał się do tego otwarcie, lecz także pokazał, jak ją sobie przygotowuje. Jego przepis nieco odbiega od tradycyjnego.

kotlety schabowe
29.08.2024 12:06 Wrzuć na patelnię i usmaż schabowe. Wystarczy szczypta, a olej nie będzie pryskać

Pryskający na wszystkie strony tłuszcz potrafi wielu zniechęcić do smażenia potraw. Jest jednak na to rada. Wzbogacony o jeden produkt olej będzie zachowywał się na patelni znacznie spokojniej.

przygotowanie schabowych
11.08.2024 15:24 Schabowe będą twarde i bez smaku. Wszystko przez 1 błąd

Kotlety schabowe wydają się jedną z najłatwiejszych potraw. Nic bardziej mylnego. Wszyscy w Polsce dobrze wiedzą, jak powinien wyglądać kotlet. Dlatego trzeba uważać na wszystkie możliwe błędy.

grillowana karkówka
14.07.2024 11:23 Zrób zanim zamarynujesz. Karkówka z grilla będzie miękka i soczysta

Sekret udanej karkówki z grilla nie tkwi w marynacie, choć ona też jest ważna. Dobrze jest jednak potraktować mięso wcześniej jeszcze innymi specyfikami, które nadadzą mu miękkość. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu karkówka będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

nacinanie mięsa
17.06.2024 15:54 Nacinam mięso wieprzowe i wkładam do piekarnika. Taki odświętny obiad podam na Dzień Ojca

To bardzo prosty przepis na odświętną pieczeń z kilku podstawowych składników. Ma tę zaletę, że nie ma z nim dużo stania przy kuchni, a całość wychodzi naraz z piekarnika. Dlatego świetnie sprawdza się w dniach, kiedy bardziej zajmujemy się świętowaniem przy stole niż przy garach – czyli na przykład w Dzień Ojca.

faszerowanie schabu
04.06.2024 15:50 Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody

Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.

roladki schabowe
19.05.2024 11:59 Nie smażę już klasycznych kotletów schabowych. Te roladki smakują mi 100 razy bardziej

Oto przepis jak z profesjonalnej kuchni, a jednocześnie niezwykle prosty. Te niesamowicie prezentujące się mięsne porcje przygotowujemy w kilku prostych krokach, a efekt jest nie tylko wykwintny, lecz także zdrowy i po prostu pyszny.

karkowka w sosie
17.05.2024 20:32 To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos

Dobrze poprzerastana tłuszczem karkówka wieprzowa to bardzo wdzięczny produkt, zwłaszcza do pieczenia i smażenia. Zazwyczaj ląduje po prostu na grillu, jednak w tym przepisie przygotowujemy ją w aromatycznym sosie z kilku prostych składników.

pieczona karkówka
17.05.2024 15:59 Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie

Z tego niezwykle prostego przepisu wychodzi soczysta i bardzo sycąca pieczeń, do tego przyjazna dla portfela. Wielu z nas używa karkówki tylko w okolicznościach grillowych, tymczasem ta kuzynka schabu świetnie sprawdza się także w piekarniku.

kotlety schabowe
08.05.2024 13:13 Rozdrobnij w moździerzu, a potem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą lepsze niż od Gessler

Tradycyjne kotlety schabowe – rozbite, panierowane i smażone – są wszechobecne w polskiej kuchni. Aż czasem zapominamy, że można zrobić je na różne sposoby. Oto jeden z nich.

smażenie kotletów schabowych
05.05.2024 13:00 Posmaruj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować

Jak w przypadku każdej potrawy o niewielkiej liczbie składników, mała zmiana przepisu na kotlety schabowe przynosi wyraźne efekty. Oto przepis na wariant kotletów z mięsistą, smaczną panierką. Użycie tych dodatków zmiękczy mięso i nada mu soczystości.

warkocz z wieprzowiny
03.05.2024 17:15 Biorę polędwiczki wieprzowe, boczek i zaplatam z nich warkocz. Ten genialny trik zachwyca rodzinę i gości

Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.

Kacper Salzman i grill
29.04.2024 14:22 Grillowanie z tacką czy bez? Mistrz grilla nie ma wątpliwości

– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.