Wieprzowina to mięso i podroby pozyskiwane ze świń hodowlanych. Obok drobiu i wołowiny jest jednym z najpowszechniejszych rodzajów mięsa w światowej sztuce kulinarnej. Wieprzowina może być spożywana przez człowieka w różnych formach, zarówno stanowiąc element pełnowartościowej potrawy, jak i przekąskę czy dodatek do dania.
W obrocie handlowym mięso wieprzowe sprzedawane jest zarówno w formie surowej, z czego osobiście wykonać można dania obiadowe, jak i przetworzonej – wędzonki, szynki, parówki i im podobne.
Wieprzowina to zdrowe mięso, słynące z wysokiej zawartości białka. Stanowi ona także doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, żelaza, cynku, miedzi czy siarki. Niemniej, warto w swojej diecie uwzględniać także inne rodzaje mięs.
Ciało świni po uboju dzielone jest przez rzeźników i masarzy na poszczególne części, o nazewnictwie i przeznaczeniu właściwym dla danego regionu – choć w sprzedaży dostępne są także świnie w całości.
Podział półtuszy wieprzowej w Polsce jest dość obszerny, wymieniając aż piętnaście części elementów handlowych świni. Jest to głowa, podgardle, słonina, karkówka, mostek, schab, biodrówka, polędwiczka, żeberka, boczek z żeberkami, łopatka wieprzowa, szynka, golonka, noga i ogon.
W sztuce kulinarnej powszechnie stosowane są nie tylko poszczególne rodzaje wieprzowego mięsa par excellence, ale także świńskie wnętrzności, czyli podroby wieprzowe. Wedle wielu relacji mają one wyborny smak, zaś z dietetycznego punktu widzenia mają wiele wartości odżywczych.
Do podrobów wieprzowych zaliczają się: język (ozór), móżdżek, serce, wątroba, nerki, żołądek, jelito cienkie, pęcherz, płuca, krzyżówka wieprzowa i śledziona. W skład podrobów wieprzowych zaliczane są także uszy, choć stanowią zewnętrzny element ciała zwierzęcia.
Wieprzowina zajmuje istotne miejsce w sztuce kulinarnej wielu cywilizacji. Z mięsa wieprzowego przyrządzić można wiele atrakcyjnych smakowo potraw. W Polsce najpopularniejsze dania z wieprzowiny stanowią kotlety schabowe, zrazy, golonka w piwie, duszona karkówka, schab pieczony w sosie, pieczone żeberka, czy gulasz wszelkiego rodzaju.
Wśród innych potraw w których wieprzowina gra pierwsze skrzypce wymienić możemy takie, jak wieprzowina szarpana, zupa syczuańska, wieprzowina po chińsku czy bogracz. Przy okazji rozmaitych uroczystości w okresie letnim popularna jest wieprzowina z grilla.
Pokaż więcej
W tym przepisie spotykają się dwa hity polskiej kuchni – schab i Robert Makłowicz. Sposób tego ostatniego na przygotowanie tego pierwszego to prawdziwy hit. Pod wpływem jednego składniku mięso nabiera niezwykłego smaku.
Prosty przepis, niewiele składników, ale gwarantowany efekt. Te pieczone żeberka to prawdziwe arcydzieło. Amerykańską naturę tego przepisu ujawnia jeden dodatek do marynaty, który odpowiada za głęboki smak i obłędny kolor tego dania.
Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku.
Ten przepis odpowiada na pytanie „a co gdyby tak przyrządzić kotlety mielone inaczej"? Przyprawione w bogactwo warzyw i upieczone, a nie usmażone, będą zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych. Czy tracą przy tym na smaku? Wręcz przeciwnie, tylko zyskują.
Kiedy pyszne obiady mogą być jeszcze lepsze? Kiedy osiągniemy równie dobry efekt taniej. Warto dziś synchronizować domowy jadłospis z promocjami w sklepach.
Tomasza Strzelczyka naszła chęć na golonkę. Nie tylko przyznał się do tego otwarcie, lecz także pokazał, jak ją sobie przygotowuje. Jego przepis nieco odbiega od tradycyjnego.
Pryskający na wszystkie strony tłuszcz potrafi wielu zniechęcić do smażenia potraw. Jest jednak na to rada. Wzbogacony o jeden produkt olej będzie zachowywał się na patelni znacznie spokojniej.
Kotlety schabowe wydają się jedną z najłatwiejszych potraw. Nic bardziej mylnego. Wszyscy w Polsce dobrze wiedzą, jak powinien wyglądać kotlet. Dlatego trzeba uważać na wszystkie możliwe błędy.
Sekret udanej karkówki z grilla nie tkwi w marynacie, choć ona też jest ważna. Dobrze jest jednak potraktować mięso wcześniej jeszcze innymi specyfikami, które nadadzą mu miękkość. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu karkówka będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
To bardzo prosty przepis na odświętną pieczeń z kilku podstawowych składników. Ma tę zaletę, że nie ma z nim dużo stania przy kuchni, a całość wychodzi naraz z piekarnika. Dlatego świetnie sprawdza się w dniach, kiedy bardziej zajmujemy się świętowaniem przy stole niż przy garach – czyli na przykład w Dzień Ojca.
Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.
Oto przepis jak z profesjonalnej kuchni, a jednocześnie niezwykle prosty. Te niesamowicie prezentujące się mięsne porcje przygotowujemy w kilku prostych krokach, a efekt jest nie tylko wykwintny, lecz także zdrowy i po prostu pyszny.
Dobrze poprzerastana tłuszczem karkówka wieprzowa to bardzo wdzięczny produkt, zwłaszcza do pieczenia i smażenia. Zazwyczaj ląduje po prostu na grillu, jednak w tym przepisie przygotowujemy ją w aromatycznym sosie z kilku prostych składników.
Z tego niezwykle prostego przepisu wychodzi soczysta i bardzo sycąca pieczeń, do tego przyjazna dla portfela. Wielu z nas używa karkówki tylko w okolicznościach grillowych, tymczasem ta kuzynka schabu świetnie sprawdza się także w piekarniku.
Tradycyjne kotlety schabowe – rozbite, panierowane i smażone – są wszechobecne w polskiej kuchni. Aż czasem zapominamy, że można zrobić je na różne sposoby. Oto jeden z nich.
Jak w przypadku każdej potrawy o niewielkiej liczbie składników, mała zmiana przepisu na kotlety schabowe przynosi wyraźne efekty. Oto przepis na wariant kotletów z mięsistą, smaczną panierką. Użycie tych dodatków zmiękczy mięso i nada mu soczystości.
Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.
– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.
Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.
Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.
Jeśli chodzi o mięsa jedzone na zimno, mało jest tak delikatnych jak boczek serwowany na surowo. Ani pieczenie, ani gotowanie nie dadzą równie łatwo podobnych efektów. Ten podstawowy przepis daje wiele możliwości przygotowania doskonałych wędlin.
Szybkie sycące kotlety schabowe to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Z tym prostym przepisem zawsze wyjdą apetyczne i wilgotne. Sekretem jest jeden dodatek.
Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.
Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Ten doskonały przepis na pieczony schab nigdy nie zawodzi. Choć czasem trudno „zmusić” mięso, by było miękkie i rozkładało się w ustach, kilka prostych zabiegów sprawi, że już nigdy nie będzie to problemem.
Z tym przepisem zimne nóżki zachowają nawet prawa do nazwy, choć zmieniamy mięso na nietypowe. Ta zamiana sprawi jednak, że przysmak będzie nieco bardziej dietetyczny, a przy okazji szybciej gotowy do zjedzenia.
Pośpiech, nieuwaga lub… dobre intencje są najczęstszym źródłem zatruć bakteryjnych podczas gotowania dań z surowego mięsa. Naukowcy przestrzegają, jak ich uniknąć, by zachować zdrowie.
Ten sposób podania kotletów poznałem jakiś czas temu. Poza mięsem znajdziemy w daniu solidną porcję pysznych warzyw. Schab po cygańsku, bo tak nazywa się ta potrawa, jest prawdziwym przebojem w moim domu. Moja rodzina je uwielbia, sprawdź ten przepis i ty.