Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina – co to jest? Podstawowe informacje

Wieprzowina to mięso i podroby pozyskiwane ze świń hodowlanych. Obok drobiu i wołowiny jest jednym z najpowszechniejszych rodzajów mięsa w światowej sztuce kulinarnej. Wieprzowina może być spożywana przez człowieka w różnych formach, zarówno stanowiąc element pełnowartościowej potrawy, jak i przekąskę czy dodatek do dania.

W obrocie handlowym mięso wieprzowe sprzedawane jest zarówno w formie surowej, z czego osobiście wykonać można dania obiadowe, jak i przetworzonej – wędzonki, szynki, parówki i im podobne.

Wieprzowina to zdrowe mięso, słynące z wysokiej zawartości białka. Stanowi ona także doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, żelaza, cynku, miedzi czy siarki. Niemniej, warto w swojej diecie uwzględniać także inne rodzaje mięs.

Wieprzowina – rodzaje elementów handlowych

Ciało świni po uboju dzielone jest przez rzeźników i masarzy na poszczególne części, o nazewnictwie i przeznaczeniu właściwym dla danego regionu – choć w sprzedaży dostępne są także świnie w całości. 

Podział półtuszy wieprzowej w Polsce jest dość obszerny, wymieniając aż piętnaście części elementów handlowych świni. Jest to głowa, podgardle, słonina, karkówka, mostek, schab, biodrówka, polędwiczka, żeberka, boczek z żeberkami, łopatka wieprzowa, szynka, golonka, noga i ogon.

Podroby wieprzowe – co to jest?

W sztuce kulinarnej powszechnie stosowane są nie tylko poszczególne rodzaje wieprzowego mięsa par excellence, ale także świńskie wnętrzności, czyli podroby wieprzowe. Wedle wielu relacji mają one wyborny smak, zaś z dietetycznego punktu widzenia mają wiele wartości odżywczych.

Do podrobów wieprzowych zaliczają się: język (ozór), móżdżek, serce, wątroba, nerki, żołądek, jelito cienkie, pęcherz, płuca, krzyżówka wieprzowa i śledziona. W skład podrobów wieprzowych zaliczane są także uszy, choć stanowią zewnętrzny element ciała zwierzęcia.

Popularne potrawy z mięsa wieprzowego

Wieprzowina zajmuje istotne miejsce w sztuce kulinarnej wielu cywilizacji. Z mięsa wieprzowego przyrządzić można wiele atrakcyjnych smakowo potraw. W Polsce najpopularniejsze dania z wieprzowiny stanowią kotlety schabowe, zrazy, golonka w piwie, duszona karkówka, schab pieczony w sosie, pieczone żeberka, czy gulasz wszelkiego rodzaju.

Wśród innych potraw w których wieprzowina gra pierwsze skrzypce wymienić możemy takie, jak wieprzowina szarpana, zupa syczuańska, wieprzowina po chińsku czy bogracz. Przy okazji rozmaitych uroczystości w okresie letnim popularna jest wieprzowina z grilla.

Pokaż więcej

schabowe pod jajkiem sadzonym
10.04.2024 10:56 Rodzina nie chce słyszeć o mielonych czy schabowych. U mnie w domu królują teraz kotlety po wiedeńsku

Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.

boczek w słoikach
09.04.2024 17:58 Weź boczek i poupychaj w słoikach z dodatkami. Jest tak dobry, że każdy prosi o więcej

Jeśli chodzi o mięsa jedzone na zimno, mało jest tak delikatnych jak boczek serwowany na surowo. Ani pieczenie, ani gotowanie nie dadzą równie łatwo podobnych efektów. Ten podstawowy przepis daje wiele możliwości przygotowania doskonałych wędlin.

smażenie schabowych
07.04.2024 10:37 Posmaruj tym plastry schabu, obtocz panierką i usmaż. Takie kotlety robię praktycznie co tydzień

Szybkie sycące kotlety schabowe to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Z tym prostym przepisem zawsze wyjdą apetyczne i wilgotne. Sekretem jest jeden dodatek.

rozbijanie schabu
31.03.2024 20:14 Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe

Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.

szarpana wieprzowina
23.03.2024 19:30 Dzięki takiej łopatce wieprzowej mam obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 zł. Wszyscy błagają o dokładki

Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy. 

pieczony schab
21.03.2024 20:09 Sprawdziłem ten przepis na schab i nie chcę już jeść innego. Wychodzi idealnie soczysty

Ten doskonały przepis na pieczony schab nigdy nie zawodzi. Choć czasem trudno „zmusić” mięso, by było miękkie i rozkładało się w ustach, kilka prostych zabiegów sprawi, że już nigdy nie będzie to problemem.

zimne nóżki
25.02.2024 13:56 Jakie jest najlepsze mięso na zimne nóżki? 1 wybór sprawi, że galareta stężeje 2 razy szybciej

Z tym przepisem zimne nóżki zachowają nawet prawa do nazwy, choć zmieniamy mięso na nietypowe. Ta zamiana sprawi jednak, że przysmak będzie nieco bardziej dietetyczny, a przy okazji szybciej gotowy do zjedzenia.

Klopsiki z surowego mięsa
21.02.2024 18:24 Naukowcy biją na alarm. Nigdy nie popełniaj tych błędów gotując surowe mięso

Pośpiech, nieuwaga lub… dobre intencje są najczęstszym źródłem zatruć bakteryjnych podczas gotowania dań z surowego mięsa. Naukowcy przestrzegają, jak ich uniknąć, by zachować zdrowie.

schab po cygansku
18.02.2024 16:56 Kroję mięso i zapiekam je z tymi składnikami. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczne kotlety schabowe

Ten sposób podania kotletów poznałem jakiś czas temu. Poza mięsem znajdziemy w daniu solidną porcję pysznych warzyw. Schab po cygańsku, bo tak nazywa się ta potrawa, jest prawdziwym przebojem w moim domu. Moja rodzina je uwielbia, sprawdź ten przepis i ty.

makaron z boczkiem na patelni
17.02.2024 17:29 Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać

Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.

zawijanie mięsa w ciasto
17.02.2024 17:08 Uwielbiam poznawać nowe przepisy. To danie jest obłędne

Wystarczy kilka składników, by upiec niezwykłą pieczeń na bazie powszechnie dostępnej polędwicy wieprzowej. Przepis inspirowany światowej sławy brytyjską potrawą wychodzi w każdych warunkach i prezentuje się niezwykle efektownie.

roladki z szynki
11.02.2024 09:31 Te roladki z szynki podam na ostatki. Szaleje za nimi cała rodzina

Tę niezwykle prostą imprezową przekąskę przygotujesz dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Plastry roladki są niezwykle efektowne, a przede wszystkim wyglądają niezwykle oryginalnie.

wybieranie mięsa
10.02.2024 18:27 Które mięso jest zdrowsze, wołowe czy wieprzowe? Większość osób nie potrafi podać dobrej odpowiedzi

Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.

schabowe
10.02.2024 17:01 Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl

W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.

mięso duszone z cebulą
01.02.2024 10:03 Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa

Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.

zalewanie mięsa przed zapieczeniem
30.01.2024 19:15 Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki

Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.

mięso w boczku
30.01.2024 19:01 Podsmażone mięso zawijam z wieloma znakomitymi dodatkami i mam wyborną potrawę

Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.

pieczony schabowy
26.01.2024 19:44 W życiu nie jadłem tak soczystych schabowych. Jedna rzecz zmienia wszystko

Smażone kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Ale ta jedna zmiana w sposobie ich przygotowywania sprawia, że do tradycji nie chce się wracać. Czas na soczysty schab według nowej formuły.

schab pieczony
26.01.2024 18:26 Nie kupuję już wędliny w sklepie. Robię ją o wiele taniej, wychodzi mega krucha

Oto przepis na wspaniały schab, który zastąpi kupną wędlinę. Nie tylko jest tańszy niż jego sklepowe odpowiedniki, jest również o wiele bardziej smaczny. A przede wszystkim jego skład nie budzi takich wątpliwości jak wiele sklepowych produktów.

galaretka z jajkiem
18.01.2024 16:41 Ten przepis na mięsne galaretki mam od znajomej kucharki. Zawsze robią furorę

Zimne nóżki to nieco zapomniana klasyka polskiej kuchni. Z tym przepisem wychodzą doskonałe – klarowne, efektowne, a przede wszystkim – pyszne w smaku.

Kotlety mielone
29.12.2023 16:15 Moja mama dodaje do mielonych ten składnik. Kotlety są lekkie i doskonale sycą, nie wyobrażam sobie robić ich inaczej

Jeśli chodzi o kotlety mielone, magicznych składników może być tyle, ile gospodyń. Ten doskonale się sprawdza – kotlety wychodzą dzięki temu sycące,  za to dużo lżejsze. Sama metoda nie podnosi przy tym poziomu trudności przygotowań. Poniżej zdradzam, co jest składnikiem obowiązkowym w kotletach mojej mamy.

Boczek w słoikach
29.12.2023 13:15 Wkładam boczek do słoików i dodaję przyprawy. Nie gotuje, ani nie piekę, a za każdym razem wychodzi idealny

Peklowany boczek to prosty i genialny sposób na podanie tej lubianej przekąski. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, choć zajmuje kilka dni. Czas poświęcony na czekanie gwarantuje jednak rewelacyjny efekt. Koniecznie sprawdźcie, w jak prosty sposób go przygotować.

None
18.11.2023 12:59 Hit kuchni PRL okazał się pyszny. Dzieci natychmiast się go nauczyły

Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku

przepis na salceson
28.07.2023 09:40 Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak

Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie. 

zasady dotyczące postu
01.06.2023 10:19 Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos

Wielkimi krokami zbliża się długi weekend. Wypadające w czwartek 8 czerwca Boże Ciało daje możliwość przedłużenia sobie wolnego. Czy w związku z tym w piątek 9 czerwca katolicy mogą urządzić grilla i spożywać przygotowane na nim potrawy mięsne? Metropolita warszawski wydał w tym temacie oświadczenie, które zapewne ucieszy wiele osób.

zimne nóżki
08.05.2023 09:06 Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle

Zimne nóżki to przekąska, bez której nie obędzie się większość domowych uroczystości. Jednak niektórzy przygotowują ją ze względów zdrowotnych, doskonale bowiem wpływa na stawy. Co by jednak nie powiedzieć, klasyczne nóżki są przyrządzane z wieprzowiny, która nie jest zbyt lekka dla żołądka. By to zmienić, wystarczy dodać do gotującego się mięsa trochę pieprzu ziołowego. 

robienie kotletów mielonych
06.05.2023 23:58 Zetrzyj do mięsa i dokładnie wyrób. Tak soczystych kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak. 

kotlet schabowy
06.05.2023 21:07 Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował

Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym.