Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk dodaje jabłka do pieczonego schabu. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.12.2022 22:30

Strzelczyk dodaje jabłka do pieczonego schabu. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje

pieczony schab tomasza strzelczyka
Screen z filmu na kanale Youtube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk jest niebywałym autorytetem, jeśli chodzi o kuchnię polską. Tym razem podzielił się sposobem na kruchy i soczysty pieczony schab. Elegancko podany kawałek mięsa zniewala swoim smakiem i aromatem. Wypróbuj koniecznie patent popularnego kucharza.

Pieczony schab Tomasza Strzelczyka ,którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, należy przed przygotowaniem obwiązać sznurkiem. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowa odpowiedni kształt, oraz będzie dobrze się kroiło. W tym celu najlepiej sprawdzi się naturalny sznurek wędzarniczy lub bawełniana nić.

Przepis na soczysty pieczony schab

Składniki na pieczony schab:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości

  • 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu

  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

  • 2 szczypty soli morskiej

  • pęczek świeżego tymianku

  • odrobina oliwy

  • 5-6 ząbków czosnku

  • 2 małe cebule

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

  • 1 szklanka wody

  • 2 liście laurowe

  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Składniki na jabłka:

  • 4 kwaskowate jabłka

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • 3 małe cebule

  • świeży tymianek

  • majeranek suszony

  • 1 łyżka miodu

Pieczony schab według Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Mięso na pieczony schab obwiąż sznurkiem lub grubą nicią. Oba rodzaje pieprzu oraz sól rozetrzyj w moździerzu lub za pomocą wałka kuchennego. Dodaj do nich posiekane listki tymianku i uzyskaną mieszanką starannie i dokładnie natrzyj wieprzowinę. Odcięte z tymianku twarde łodyżki włóż do brytfanki, w której będzie piekło się mięso.

Do brytfanki dołóż ząbki czosnku, poprzekrawane na pół cebulki w łupinach oraz 2 łyżki masła. Całość zalej wodą i wytrawnym winem. Dodaj odrobinę pieprzu i liście laurowe. Na koniec do formy na pieczony schab włóż obtoczoną w przyprawach wieprzowinę.

Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekaj przez 20 minut, po czym skręć temperaturę do 0 stopni. W wyłączonym urządzeniu pozostaw pieczony schab na kolejne 40 minut. Nie otwieraj w międzyczasie drzwiczek.

W międzyczasie przygotuj jabłka do schabu pieczonego. Pokrojone na ćwiartki owoce wrzuć na patelnię z oliwą rozgrzaną z łyżką masła. Dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu i odrobinę świeżego tymianku. Całość przemieszaj.

Do podsmażonych jabłek do pieczonego schabu dodaj pokrojone w pióra cebulki. Ponownie dopraw zawartość patelni i dodaj do niej łyżkę miodu. Smaż całość jeszcze przez chwilę, a następnie zdejmij patelnie z gazu.

Po wyjęciu z piekarnika, odstaw pieczony schab na kilka minut, aby odpoczął. Następnie pokrój mięso w grube plastry i przełóż na półmisek. Podawaj ze smażonymi jabłkami, polane sosem z pieczenia. Poznaj przydatne wskazówki w kwestii pieczenia schabu. Mięso pieczone w liściach laurowych nabiera niezwykłego aromatu.

Canva / Image Professionals GmbH
Canva / Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: