Strzelczyk dodaje jabłka do pieczonego schabu. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje
Tomasz Strzelczyk jest niebywałym autorytetem, jeśli chodzi o kuchnię polską. Tym razem podzielił się sposobem na kruchy i soczysty pieczony schab. Elegancko podany kawałek mięsa zniewala swoim smakiem i aromatem. Wypróbuj koniecznie patent popularnego kucharza.
Pieczony schab Tomasza Strzelczyka ,którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, należy przed przygotowaniem obwiązać sznurkiem. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowa odpowiedni kształt, oraz będzie dobrze się kroiło. W tym celu najlepiej sprawdzi się naturalny sznurek wędzarniczy lub bawełniana nić.
Przepis na soczysty pieczony schab
Składniki na pieczony schab:
1,5 kg schabu środkowego bez kości
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
2 szczypty soli morskiej
pęczek świeżego tymianku
odrobina oliwy
5-6 ząbków czosnku
2 małe cebule
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
2 liście laurowe
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Składniki na jabłka:
4 kwaskowate jabłka
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
1 łyżka masła
3 małe cebule
świeży tymianek
majeranek suszony
1 łyżka miodu
Pieczony schab według Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Mięso na pieczony schab obwiąż sznurkiem lub grubą nicią. Oba rodzaje pieprzu oraz sól rozetrzyj w moździerzu lub za pomocą wałka kuchennego. Dodaj do nich posiekane listki tymianku i uzyskaną mieszanką starannie i dokładnie natrzyj wieprzowinę. Odcięte z tymianku twarde łodyżki włóż do brytfanki, w której będzie piekło się mięso.
Do brytfanki dołóż ząbki czosnku, poprzekrawane na pół cebulki w łupinach oraz 2 łyżki masła. Całość zalej wodą i wytrawnym winem. Dodaj odrobinę pieprzu i liście laurowe. Na koniec do formy na pieczony schab włóż obtoczoną w przyprawach wieprzowinę.
Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekaj przez 20 minut, po czym skręć temperaturę do 0 stopni. W wyłączonym urządzeniu pozostaw pieczony schab na kolejne 40 minut. Nie otwieraj w międzyczasie drzwiczek.
W międzyczasie przygotuj jabłka do schabu pieczonego. Pokrojone na ćwiartki owoce wrzuć na patelnię z oliwą rozgrzaną z łyżką masła. Dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu i odrobinę świeżego tymianku. Całość przemieszaj.
Do podsmażonych jabłek do pieczonego schabu dodaj pokrojone w pióra cebulki. Ponownie dopraw zawartość patelni i dodaj do niej łyżkę miodu. Smaż całość jeszcze przez chwilę, a następnie zdejmij patelnie z gazu.
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw pieczony schab na kilka minut, aby odpoczął. Następnie pokrój mięso w grube plastry i przełóż na półmisek. Podawaj ze smażonymi jabłkami, polane sosem z pieczenia. Poznaj przydatne wskazówki w kwestii pieczenia schabu. Mięso pieczone w liściach laurowych nabiera niezwykłego aromatu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja robi najlepsze ciasto z kokosem. Detronizuje kupne słodycze
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka chłopska bije ją na głowę o stokroć
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama