3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Chcesz wiedzieć, jak usmażyć puszyste naleśniki? Dodaj do ciasta wody gazowanej, która idealnie je napowietrzy. Nie zapomnij też o ubiciu piany z białek i przesianiu mąki. Dzięki zastosowaniu tych trzech prostych zasad naleśniki wyjdą pyszne jak nigdy.
Przepis na naleśniki jest jednym z najprostszych, jednak potrafi być podchwytliwy. Gumowate czy twarde placki nie trafiają w niczyj gust. Koniecznie dowiedz się zatem, jak usmażyć puszyste naleśniki. Z poniższego przepisu będziesz korzystać z przyjemnością.
Jak usmażyć puszyste naleśniki- lista zakupów
Składniki:
-
1 pełna szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
3 jajka
-
1 szklanka wody gazowanej
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Prosty sposób jak usmażyć puszyste naleśniki
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek . Żółtka odstaw na bok, białka natomiast ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę . Najwygodniej zrobić to za pomocą miksera, jednak możesz użyć też rózgi kuchennej.
Mąkę przesiej do dużej miski . Sumienne przesianie mąki to połowa sukcesu do tego, jak usmażyć puszyste naleśniki. Następnie dodaj do niej mleko, wodę gazowaną oraz żółtka . Połącz wszystkie składniki w jednolitą, gładką masę .
Ostrożnie i stopniowo dodawaj do miski ubitą pianę z białek . Delikatnie mieszaj uważając, aby piana nie opadła. Do mieszania idealnie sprawdzi się szpatułka kuchenna. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, możesz przystąpić do smażenia .
Na teflonowej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Ciasto wylewaj porcjami na środek patelni, po czym rozprowadzaj je na całą jej powierzchnię okrężnymi ruchami . Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jak usmażyć puszyste naleśniki, jest dobranie optymalnej porcje ciasta w zależności od wielkości patelni .
Naleśniki smaż z obu stron. Dobrze usmażony naleśnik łatwo odchodzi od powierzchni patelni . Usmażone odkładaj na przygotowany wcześniej talerz. Podawaj je z ulubionym nadzieniem lub po prostu solo. Teraz znasz już sekret, jak usmażyć puszyste naleśniki. Koniecznie wypróbuj ten pyszny farsz szpinakowy . Dla zwolenników słodkości proponujemy ten przepis .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie
-
Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca
-
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku