Smakosze.pl Przepisy 3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Canva / Slatan, Canva / Qwart

3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia

1 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chcesz wiedzieć, jak usmażyć puszyste naleśniki? Dodaj do ciasta wody gazowanej, która idealnie je napowietrzy. Nie zapomnij też o ubiciu piany z białek i przesianiu mąki. Dzięki zastosowaniu tych trzech prostych zasad naleśniki wyjdą pyszne jak nigdy.

Przepis na naleśniki jest jednym z najprostszych, jednak potrafi być podchwytliwy. Gumowate czy twarde placki nie trafiają w niczyj gust. Koniecznie dowiedz się zatem, jak usmażyć puszyste naleśniki. Z poniższego przepisu będziesz korzystać z przyjemnością.

Jak usmażyć puszyste naleśniki- lista zakupów

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 3 jajka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Prosty sposób jak usmażyć puszyste naleśniki

Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek . Żółtka odstaw na bok, białka natomiast ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę . Najwygodniej zrobić to za pomocą miksera, jednak możesz użyć też rózgi kuchennej.

Mąkę przesiej do dużej miski . Sumienne przesianie mąki to połowa sukcesu do tego, jak usmażyć puszyste naleśniki. Następnie dodaj do niej mleko, wodę gazowaną oraz żółtka . Połącz wszystkie składniki w jednolitą, gładką masę .

Ostrożnie i stopniowo dodawaj do miski ubitą pianę z białek . Delikatnie mieszaj uważając, aby piana nie opadła. Do mieszania idealnie sprawdzi się szpatułka kuchenna. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, możesz przystąpić do smażenia .

Na teflonowej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Ciasto wylewaj porcjami na środek patelni, po czym rozprowadzaj je na całą jej powierzchnię okrężnymi ruchami . Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jak usmażyć puszyste naleśniki, jest dobranie optymalnej porcje ciasta w zależności od wielkości patelni .

Naleśniki smaż z obu stron. Dobrze usmażony naleśnik łatwo odchodzi od powierzchni patelni . Usmażone odkładaj na przygotowany wcześniej talerz. Podawaj je z ulubionym nadzieniem lub po prostu solo. Teraz znasz już sekret, jak usmażyć puszyste naleśniki. Koniecznie wypróbuj ten pyszny farsz szpinakowy . Dla zwolenników słodkości proponujemy ten przepis .

Canva / Harry Rendon Mayorga
Canva / Harry Rendon Mayorga

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy