3 sprytne sposoby na obranie pomarańczy. Będziesz zaskoczony, jak szybko można cieszyć się jej smakiem
Pomarańcze są pyszne i zdrowe. Chętnie jedlibyśmy je częściej, gdyby nie trzeba było ich obierać. A przynajmniej, gdyby ich obieranie było łatwiejsze. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą szybko cieszyć się smakiem soczystego miąższu. Koniecznie musisz je poznać.
Sezon na pomarańcze i mandarynki w naszych sklepach już w pełni. Od kilku tygodni możemy cieszyć się smakiem soczystych i słodkich owoców. Pomarańcze są świetną i zdrową przekąską oraz dodatkiem do ciast, deserów i koktajli. Jak szybko obrać pomarańczę?
Znamy trzy skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy. Wystarczy, że natniesz owoc w odpowiednim miejscu, a miąższ będzie na wyciągnięcie ręki. Pomarańcze są nie tylko smacznym dodatkiem do owocowych koktajli. To również niezbędny składników świątecznych potraw i domowych wypieków.
Pomarańcze to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów. To również bardzo zdrowa przekąska. Owoce są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni przed wirusami i bakteriami. Pomarańcze i inne cytrusy szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym.
3 skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy
Pierwszy sposób. Odkrój końcówki, pomarańczę natnij wzdłuż cząstek owocu, aż do środka. Następnie odłóż nóż i dwoma rękami rozłóż pomarańczę na desce do krojenia. Potem wyjmij cząstki owocu.
Drugi sposób to nacinanie skórki pomarańczy i oddzielenie jej od owocu. Skórkę natnij wzdłuż cząstek, następnie delikatnie włóż rączkę łyżeczki pod skórkę i przesuń kilka razy. To prosty trik na oddzielenie skórki od całego miąższu.
Trzeci sposób to dosłownie wypchnięcie cząstek pomarańczy. Przekrój pomarańczę w poprzek na połowę. Następnie wypchnij cząstki pomarańczy ze środka.
Pomarańcze - aromatyczny dodatek do wypieków
Pomarańcze wykorzystasz do przygotowania wyśmienitych słodkości na Boże Narodzenie. Sok z pomarańczy będzie świetnym dodatkiem do makowca i klusek z makiem. Otartą skórkę wykorzystasz do makowca, sernika, piernika.
Kandyzowana skórka pomarańczowa również jest rewelacyjnym dodatkiem do świątecznych wypieków. Dodasz ją do gorącej czekolady, polewy czekoladowej, piernika, sernika i innych ciast.
Na Boże Narodzenie przygotuj szybki makowiec bez pieczenia z dodatkiem soku z pomarańczy. Na święta polecam również prosty i niezwykle puszysty sernik z czekolada i skórką kandyzowaną z pomarańczy według przepisu Ani Bardowskiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej
-
Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama