Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
Jak ugotować kompot z suszu? Kompot będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy doprawisz go korzennymi przyprawami. Do kompotu dodaj również skórkę startą z pomarańczy i miód. Cała rodzina zachwyci się smakiem wigilijnego specjału.
Tradycyjnie przygotowany kompot z suszu ma dość intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kompot będzie o wiele delikatniejszy, kiedy przygotujesz go z suszonych jabłek, gruszek i moreli. Zrezygnuj z wędzonych śliwek. Zamiast nich możesz dodać śliwki suszone, daktyle, rodzynki.
Do kompotu dodaj również korzenne przyprawy. To sekret doskonałego smaku. Kompot z suszu zawsze gotuj według następujących proporcji: na 2 l wody dodaj 500 g suszonych owoców. Do gotującego się kompotu dorzuć również cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.
Nie zapomnij również o skórce startej z pomarańczy i płynnym miodzie. Miód dodaj do kompotu, kiedy już przestygnie. Wtedy będziesz cieszyć się jego wspaniałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Miód traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40 stopni C.
Przepis na kompot z suszonych owoców. W roli głównej korzenne przyprawy
Składniki na 2 l wody:
500 g suszonych owoców (jabłek, gruszek, moreli)
garść rodzynek (opcjonalnie)
miód
skórka starta z pomarańczy
2 goździki
kawałek świeżego imbiru lub szczypta suszonego
mała laska cynamonu
kawałeczek gałki muszkatołowej
2 ziarna kardamonu
Jak ugotować kompot z suszu? Kompot doprawiony korzennymi przyprawami smakuje wyśmienicie
Suszone owoce i rodzynki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut od momentu zagotowania. Dodaj kardamon, imbir, gałkę, cynamon i goździki. Gotuj 10 minut.
Do garnka dodaj skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Odstaw do przestygnięcia i dopraw miodem, smacznego. Na Wigilię przygotuj również pierogi z makiem. Słodkie danie posmakuje każdemu. Jak ugotować kapustę wigilijną, żeby nie powodowała wzdęć? Kluczowe są przyprawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki pieczone z kminkiem. Pełen smaku dodatek do obiadu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama