Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.12.2022 20:35

Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana

Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
canva/HDesert

Jak ugotować kompot z suszu? Kompot będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy doprawisz go korzennymi przyprawami. Do kompotu dodaj również skórkę startą z pomarańczy i miód. Cała rodzina zachwyci się smakiem wigilijnego specjału.

Tradycyjnie przygotowany kompot z suszu ma dość intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kompot będzie o wiele delikatniejszy, kiedy przygotujesz go z suszonych jabłek, gruszek i moreli. Zrezygnuj z wędzonych śliwek. Zamiast nich możesz dodać śliwki suszone, daktyle, rodzynki.

Do kompotu dodaj również korzenne przyprawy. To sekret doskonałego smaku. Kompot z suszu zawsze gotuj według następujących proporcji: na 2 l wody dodaj 500 g suszonych owoców. Do gotującego się kompotu dorzuć również cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.

Nie zapomnij również o skórce startej z pomarańczy i płynnym miodzie. Miód dodaj do kompotu, kiedy już przestygnie. Wtedy będziesz cieszyć się jego wspaniałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Miód traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40 stopni C.

Przepis na kompot z suszonych owoców. W roli głównej korzenne przyprawy

Składniki na 2 l wody:

  • 500 g suszonych owoców (jabłek, gruszek, moreli)

  • garść rodzynek (opcjonalnie)

  • miód

  • skórka starta z pomarańczy

  • 2 goździki

  • kawałek świeżego imbiru lub szczypta suszonego

  • mała laska cynamonu

  • kawałeczek gałki muszkatołowej

  • 2 ziarna kardamonu

Jak ugotować kompot z suszu? Kompot doprawiony korzennymi przyprawami smakuje wyśmienicie

Suszone owoce i rodzynki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut od momentu zagotowania. Dodaj kardamon, imbir, gałkę, cynamon i goździki. Gotuj 10 minut.

Do garnka dodaj skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Odstaw do przestygnięcia i dopraw miodem, smacznego. Na Wigilię przygotuj również pierogi z makiem. Słodkie danie posmakuje każdemu. Jak ugotować kapustę wigilijną, żeby nie powodowała wzdęć? Kluczowe są przyprawy.

kompot z suszu
canva/TeresaKasprzycka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: