Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania Bardowska ma niezawodny patent na sernik. 1 szczegół zaskakuje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.11.2022 18:58

Ania Bardowska ma niezawodny patent na sernik. 1 szczegół zaskakuje

Sernik według przepisu Ani Bardowskiej
canva/annabobrowska, Facebook/Grzesiek i Ania z Rolnika

Sernik z rodzynkami według przepisu Ani Bardowskiej jest doskonałym deserem dla całej rodziny. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest niezwykle puszysty, nie kruszy się, nie pęka. Udekorowany domową polewą czekoladową i skórką kandyzowaną z pomarańczy dosłownie rozpływa się w ustach.

Niektórzy pieką sernik na kruchym spodzie, inni na cienkim cieście z herbatników i masła. Ania Bardowska kultowe ciasto piecze jeszcze inaczej bo bez żadnego spodu. Sernik według jej przepisu pięknie wyrasta w piekarniku, jest puszysty i pełen smaku.

Bardowska do sernika wykorzystuje półtłusty ser twarogowy. To najlepszy rodzaj sera do sernika. Twaróg po zmieleniu jest bardzo delikatny i doskonale łączy się z innymi składnikami. Zapomnij o gotowym serze w wiaderku. Najlepszy sernik zrobisz na naturalnym, białym serze.

Sernik piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nawilży ciasto, a sernik będzie puszysty, delikatny i lekki jak chmurka. Sernik po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczy, cała blacha zniknie błyskawicznie.

Puszysty sernik z rodzynkami od Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego

  • kostka masła

  • 2 szklanki cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 8 jajek

  • rodzynki

  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa

  • skórka z pomarańczy kandyzowana do dekoracji

Jak zrobić sernik Ani Bardowskiej? Sernik nie ma sobie równych

Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło utrzyj z cukrem pudrem, żółtka oddziel od białek. Do masła i cukru dodawaj po 1 żółtku, stale ucierając. Następnie dodaj ser i ponownie dokładnie wymieszaj.

Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj do masy, dodaj również rodzynki. Całość wymieszaj i przełóż na tortownicę. Nastaw piekarnik na 180 stopni z opcją grzania góra - dół. Na dół piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Wstaw blachę z ciastem i piecz przez godzinę. Po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką z pomarańczy, smacznego. Pomysł na równie pyszne ciasto? Makowiec bez zawijania na Boże Narodzenie oraz wyśmienite i proste ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami.

sernik
canva/annabobrowska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: