Ania Bardowska ma niezawodny patent na sernik. 1 szczegół zaskakuje
Sernik z rodzynkami według przepisu Ani Bardowskiej jest doskonałym deserem dla całej rodziny. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest niezwykle puszysty, nie kruszy się, nie pęka. Udekorowany domową polewą czekoladową i skórką kandyzowaną z pomarańczy dosłownie rozpływa się w ustach.
Niektórzy pieką sernik na kruchym spodzie, inni na cienkim cieście z herbatników i masła. Ania Bardowska kultowe ciasto piecze jeszcze inaczej bo bez żadnego spodu. Sernik według jej przepisu pięknie wyrasta w piekarniku, jest puszysty i pełen smaku.
Bardowska do sernika wykorzystuje półtłusty ser twarogowy. To najlepszy rodzaj sera do sernika. Twaróg po zmieleniu jest bardzo delikatny i doskonale łączy się z innymi składnikami. Zapomnij o gotowym serze w wiaderku. Najlepszy sernik zrobisz na naturalnym, białym serze.
Sernik piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nawilży ciasto, a sernik będzie puszysty, delikatny i lekki jak chmurka. Sernik po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczy, cała blacha zniknie błyskawicznie.
Puszysty sernik z rodzynkami od Ani Bardowskiej
Składniki:
1 kg twarogu półtłustego
kostka masła
2 szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
8 jajek
rodzynki
szczypta soli
skórka z pomarańczy kandyzowana do dekoracji
Jak zrobić sernik Ani Bardowskiej? Sernik nie ma sobie równych
Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło utrzyj z cukrem pudrem, żółtka oddziel od białek. Do masła i cukru dodawaj po 1 żółtku, stale ucierając. Następnie dodaj ser i ponownie dokładnie wymieszaj.
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj do masy, dodaj również rodzynki. Całość wymieszaj i przełóż na tortownicę. Nastaw piekarnik na 180 stopni z opcją grzania góra - dół. Na dół piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Wstaw blachę z ciastem i piecz przez godzinę. Po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką z pomarańczy, smacznego. Pomysł na równie pyszne ciasto? Makowiec bez zawijania na Boże Narodzenie oraz wyśmienite i proste ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 2 wyraziste dodatki
Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama