Smakosze.pl
Sernik według przepisu Ani Bardowskiej

canva/annabobrowska, Facebook/Grzesiek i Ania z Rolnika

Ania Bardowska ma niezawodny patent na sernik. 1 szczegół zaskakuje

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sernik z rodzynkami według przepisu Ani Bardowskiej jest doskonałym deserem dla całej rodziny. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest niezwykle puszysty, nie kruszy się, nie pęka. Udekorowany domową polewą czekoladową i skórką kandyzowaną z pomarańczy dosłownie rozpływa się w ustach.

Niektórzy pieką sernik na kruchym spodzie, inni na cienkim cieście z herbatników i masła. Ania Bardowska kultowe ciasto piecze jeszcze inaczej bo bez żadnego spodu. Sernik według jej przepisu pięknie wyrasta w piekarniku, jest puszysty i pełen smaku.

2 ogórki kiszone 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką

2 ogórki kiszone, 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką

CZYTAJ DALEJ

Bardowska do sernika wykorzystuje półtłusty ser twarogowy. To najlepszy rodzaj sera do sernika. Twaróg po zmieleniu jest bardzo delikatny i doskonale łączy się z innymi składnikami. Zapomnij o gotowym serze w wiaderku. Najlepszy sernik zrobisz na naturalnym, białym serze.

Sernik piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Para wodna nawilży ciasto, a sernik będzie puszysty, delikatny i lekki jak chmurka. Sernik po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczy, cała blacha zniknie błyskawicznie.

Puszysty sernik z rodzynkami od Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego

  • kostka masła

  • 2 szklanki cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 8 jajek

  • rodzynki

  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa

  • skórka z pomarańczy kandyzowana do dekoracji

Jak zrobić sernik Ani Bardowskiej? Sernik nie ma sobie równych

Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło utrzyj z cukrem pudrem, żółtka oddziel od białek. Do masła i cukru dodawaj po 1 żółtku, stale ucierając. Następnie dodaj ser i ponownie dokładnie wymieszaj.

Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj do masy, dodaj również rodzynki. Całość wymieszaj i przełóż na tortownicę. Nastaw piekarnik na 180 stopni z opcją grzania góra - dół. Na dół piekarnika włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Wstaw blachę z ciastem i piecz przez godzinę. Po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką z pomarańczy, smacznego. Pomysł na równie pyszne ciasto? Makowiec bez zawijania na Boże Narodzenie oraz wyśmienite i proste ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami.

sernik

canva/annabobrowska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >