Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.12.2022 21:34

Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej

zupa ogórkowa roberta makłowicza
Canva / arfo ; East News / Tricolors

Robert Makłowicz przeszedł samego siebie. Tym razem uraczył nas zupą ogórkową inną, niż wszystkie. Jej podstawę stanowi rosół, a dodatek drobiowe żołądki i kluseczki z kaszy manny. Takiej wersji zupy ogórkowej z pewnością jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie ten ciekawy przepis.

Wołowo-drobiowy wywar do zupy ogórkowej najlepiej przygotować dzień wcześniej. W rosole należy też zawczasu ugotować drobiowe żołądki. Prawdziwym sekretem tej potrawy są grysikowe kluseczki. Prosty, acz genialny patent wprawi domowników w zachwyt.

Przepis Roberta Makłowicza na niezwykłą zupę ogórkową

Składniki:

  • 2 litry rosołu

  • 4 ogórki kiszone

  • woda spod ogórków

  • 400 g żołądków drobiowych

  • 1 cebula

  • 200 g kaszy manny (grysiku)

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 200 ml śmietany

  • pietruszka

  • sól

  • pieprz

Smakowita zupa ogórkowa z kluseczkami z grysiku

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie posiekaną cebulę i zrumień warzywo. Następnie zawartość patelni dodaj do garnka z przygotowanym wcześniej bulionem. Całość zagotuj.

Przygotuj kluseczki grysikowe do zupy ogórkowej. Do miski z kaszą manną dodaj trochę masła. Wbij jajko, dosól całość do smaku i wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw naczynie na kilkanaście minut.

Ugotowane w rosole drobiowe żołądki posiekaj i dodaj do wywaru na zupę ogórkową. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i również wrzuć je do garnka. Zupę dopraw też zalewą z ogórków.

Łyżkę zamaczaj w gotującej się zupie i nabieraj nią niewielkie porcje masy grysikowej. Następnie ciasto kładź na wrzącej powierzchni tak, aby powstawały niewielkie kluseczki. Na koniec gotową zupę ogórkową zabiel zahartowaną śmietaną. Potrawę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Babcina ogórkowa na indyczym mięsie jest delikatna i aromatyczna. Ewa Wachowicz ma swój własny niezwykły pomysł na tę potrawę.

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne