Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej
Robert Makłowicz przeszedł samego siebie. Tym razem uraczył nas zupą ogórkową inną, niż wszystkie. Jej podstawę stanowi rosół, a dodatek drobiowe żołądki i kluseczki z kaszy manny. Takiej wersji zupy ogórkowej z pewnością jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie ten ciekawy przepis.
Wołowo-drobiowy wywar do zupy ogórkowej najlepiej przygotować dzień wcześniej. W rosole należy też zawczasu ugotować drobiowe żołądki. Prawdziwym sekretem tej potrawy są grysikowe kluseczki. Prosty, acz genialny patent wprawi domowników w zachwyt.
Przepis Roberta Makłowicza na niezwykłą zupę ogórkową
Składniki:
2 litry rosołu
4 ogórki kiszone
woda spod ogórków
400 g żołądków drobiowych
1 cebula
200 g kaszy manny (grysiku)
2 łyżki masła
1 jajko
200 ml śmietany
pietruszka
sól
pieprz
Smakowita zupa ogórkowa z kluseczkami z grysiku
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie posiekaną cebulę i zrumień warzywo. Następnie zawartość patelni dodaj do garnka z przygotowanym wcześniej bulionem. Całość zagotuj.
Przygotuj kluseczki grysikowe do zupy ogórkowej. Do miski z kaszą manną dodaj trochę masła. Wbij jajko, dosól całość do smaku i wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw naczynie na kilkanaście minut.
Ugotowane w rosole drobiowe żołądki posiekaj i dodaj do wywaru na zupę ogórkową. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i również wrzuć je do garnka. Zupę dopraw też zalewą z ogórków.
Łyżkę zamaczaj w gotującej się zupie i nabieraj nią niewielkie porcje masy grysikowej. Następnie ciasto kładź na wrzącej powierzchni tak, aby powstawały niewielkie kluseczki. Na koniec gotową zupę ogórkową zabiel zahartowaną śmietaną. Potrawę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
Babcina ogórkowa na indyczym mięsie jest delikatna i aromatyczna. Ewa Wachowicz ma swój własny niezwykły pomysł na tę potrawę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki pieczone z kminkiem. Pełen smaku dodatek do obiadu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: podroze-kulinarne