Smakosze.pl Produkty 3 superzdrowe produkty, które mogą Ci zaszkodzić. Dietetyk wyjaśnił powody
Canva / Bill Oxford ; Instagram / @mjackowiak_dietetyk

3 superzdrowe produkty, które mogą Ci zaszkodzić. Dietetyk wyjaśnił powody

25 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Odczuwasz dyskomfort ze strony swojego układu pokarmowego? Być może spożywasz coś, co potęguje to zjawisko. Niektóre nawet superdzrowe produkty mogą szkodzić wrażliwym osobom. Dietetyk pokazał drugą stronę medalu w temacie ciemnego pieczywa, miodu i brokułów.

Z roku na rok coraz więcej uwagi przykładamy do sposobu naszego odżywiania. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci i dbania o jadłospis dokuczają nam wzdęcia, bóle brzucha i uczucie ciężkości. Należy czym prędzej sprawdzić, czy nie spożywamy superzdrowych produktów, które naszemu organizmowi zwyczajnie nie służą. Szczegóły na ten temat zdradził dietetyk Marcin Jackowiak.

Przed jakimi superzdrowymi produktami przestrzega dietetyk Marcin Jackowiak?

Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z białego pszennego pieczywa i sięga po chleb z mąki razowej. Niestety nie dla wszystkich taka zmiana jest korzystna. Na ten superzdrowy produkt uważać powinny między innymi osoby cierpiące na zespół jelita wrażliwego.

Wbrew pozorom razowy pieczywo jest bardziej ciężkostrawne niż jego biały odpowiednik. Spowodowane jest to dużą zawartością nierozpuszczalnego błonnika. Fakt ten może nasilać objawy schorzenia. Zdaniem dietetyka w takim wypadku lepiej pozostać przy pieczywie białym.

Zdrową alternatywą dla pieczywa białego może być pieczywo orkiszowe. Takie wypieki jako jedyne są zalecane przy diecie dla osób borykających się z ZJD. Chleb orkiszowy jest ponadto źródłem białka, witamin A,D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza i wapnia. Dietetyk Marcin Jackowiak zwrócił na to pieczywo szczególną uwagę.

Na jakie jeszcze superzdrowe produkty powinniśmy zdaniem dietetyka uważać?

Słodzenie herbaty miodem od dawna jest uważane za zdrową opcję . Chętnie zastępujemy nim biały cukier . Miód zawiera w sobie jednak dużą dawkę fruktozy. U osób cierpiących na zaburzenia żołądkowo-jelitowe może powodować nasilenie nieprzyjemnych objawów .

Brokuł jest niejako symbolem zdrowego odżywiania . Można przyrządzić go np. na parze lub spożywać nawet na surowo. Nie dla wszystkich jednak warzywo to jest polecane. Dietetyk zwraca uwagę na pewną kwestię .

Jedzenie brokułów może być bardzo nieprzyjemne w skutkach . Zielony superzdrowy produkt zwiększa w naszym organizmie produkcję gazów . U wrażliwszych osób będzie powodował zatem nieprzyjemne wzdęcia . Jeśli zaobserwujesz u siebie takie objawy, lepiej zrezygnuj z brokułów w swojej diecie .

Znamy werdykt dietetyka w kwestii wyboru wędlin w popularnej sieci handlowej . W kwestii systemu nutri-score lepiej zachować szczególną ostrożność .

Canva / Aja Koska
Canva / Aja Koska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram @mjackowiak_dietetyk

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy