Smakosze.pl
Surówka z białej kapusty lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku

canva/pixelshot

Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Cały sekret tkwi w 1 dodatku

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Pomysł na szybką, prostą ale bardzo aromatyczną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji. Biała kapusta, marchewka i ocet ryżowy są połączeniem, którego musisz spróbować. Gotowa surówka nie ma sobie równych.

Sekretem surówki jak z chińskiej restauracji jest zalewa, którą przygotowujemy z kilku składników: oleju, cukru, soli i octu ryżowego. Ocet jest kluczowym dodatkiem. Zalewa po przestudzeniu będzie bardzo aromatyczna. Nie będzie cierpka i kwaśna w smaku. Będzie idealnie wyważona.

Rosół gotujemy bez przykrycia

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

CZYTAJ DALEJ

Jeśli lubisz pikantne dania, do gotującej się zalewy dodaj posiekaną, ostrą papryczkę. Zalewę koniecznie ostudź i dopiero wtedy wymieszaj z poszatkowaną kapustą, marchewką i czosnkiem. Surówka jak z chińskiej restauracji nabierze aromatu, kiedy wstawisz ją na godzinę do lodówki.

Surówkę jak z chińskiej restauracji podasz do każdego dania głównego. Będzie świetnie łączyć się z duszonym i smażonym mięsem i warzywami w panierce. Podaj ją np. do placków kukurydzianych, kurczaka teriyaki, czy pieczonej ryby. Surówka będzie również pyszną przekąską w ciągu dnia.

Surówka z białej kapusty z marchewką i aromatyczną zalewą

Składniki:

  • biała kapusta

  • 2 marchewki

  • 4 ząbki czosnku

  • szczypiorek

Składniki na zalewę:

  • szklanka octu ryżowego

  • szklanka białego cukru

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • łyżeczka soli

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

Kapustę poszatkuj i zetrzyj na tarce marchewkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotowane warzywa wymieszaj w misce. Przygotuj zalewę: do rondelka wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstaw do ostudzenia.

Zimną zalewę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Surówkę oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Do obiadu przygotuj również wyśmienitą surówkę colesław oraz surówkę z kiszonej kapusty. Pełne smaku dodatki do dań głównych zachwycą każdego.

surówka jak z chińskiej restauracji

canva/ch__ch

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:




Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >