Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Cały sekret tkwi w 1 dodatku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.01.2023 22:50

Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Cały sekret tkwi w 1 dodatku

Surówka z białej kapusty lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku
canva/pixelshot

Pomysł na szybką, prostą ale bardzo aromatyczną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji. Biała kapusta, marchewka i ocet ryżowy są połączeniem, którego musisz spróbować. Gotowa surówka nie ma sobie równych.

Sekretem surówki jak z chińskiej restauracji jest zalewa, którą przygotowujemy z kilku składników: oleju, cukru, soli i octu ryżowego. Ocet jest kluczowym dodatkiem. Zalewa po przestudzeniu będzie bardzo aromatyczna. Nie będzie cierpka i kwaśna w smaku. Będzie idealnie wyważona.

Jeśli lubisz pikantne dania, do gotującej się zalewy dodaj posiekaną, ostrą papryczkę. Zalewę koniecznie ostudź i dopiero wtedy wymieszaj z poszatkowaną kapustą, marchewką i czosnkiem. Surówka jak z chińskiej restauracji nabierze aromatu, kiedy wstawisz ją na godzinę do lodówki.

Surówkę jak z chińskiej restauracji podasz do każdego dania głównego. Będzie świetnie łączyć się z duszonym i smażonym mięsem i warzywami w panierce. Podaj ją np. do placków kukurydzianych, kurczaka teriyaki, czy pieczonej ryby. Surówka będzie również pyszną przekąską w ciągu dnia.

Surówka z białej kapusty z marchewką i aromatyczną zalewą

Składniki:

  • biała kapusta

  • 2 marchewki

  • 4 ząbki czosnku

  • szczypiorek

Składniki na zalewę:

  • szklanka octu ryżowego

  • szklanka białego cukru

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • łyżeczka soli

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

Kapustę poszatkuj i zetrzyj na tarce marchewkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotowane warzywa wymieszaj w misce. Przygotuj zalewę: do rondelka wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstaw do ostudzenia.

Zimną zalewę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Surówkę oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Do obiadu przygotuj również wyśmienitą surówkę colesław oraz surówkę z kiszonej kapusty. Pełne smaku dodatki do dań głównych zachwycą każdego.

surówka jak z chińskiej restauracji
canva/ch__ch

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: