Smakosze.pl Przepisy 30 marca - Światowy Dzień Muffinka. Zdradzamy ekspresowy przepis na babeczki
canva/tashka2000

30 marca - Światowy Dzień Muffinka. Zdradzamy ekspresowy przepis na babeczki

30 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś, 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka. Jak najlepiej uczcić to święto? Oczywiście, piekąc muffinki. Zdradzamy więc ekspresowy przepis na babeczki, dzięki któremu zachwycicie się ich smakiem i docenicie je jak nigdy. Zapraszamy miłośników czekolady i ogólnie babeczek.

Muffinki pochodzą z Anglii, gdzie pojawiły się na przełomie X i XI wieku. Najpierw były deserem uboższej części społeczeństwa. Potem jednak, w wyniku rosnącej popularności, trafiły też pod bogatsze dachy, zyskując uznanie arystokracji.

Dziś ciastka znane są na całym świecie, jednak najpopularniejsze są w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii. A 30 marca został ogłoszony ich świętem. Świętujmy więc i my i upieczmy wyjątkowe, czekoladowe muffinki.

30 marca — Światowy Dzień Muffinka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie muffinek

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej połącz mokre składniki, czyli jajko, olej i mleko.

Czekoladę pokrój na małe kawałki. Możesz też ją zetrzeć na dużych oczkach. Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj. Połącz z czekoladą.

Metalową formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą napełnij ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości.

Formę z ciastkami wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz je 20-25 minut. Muffinki wyjmij z formy i ostudź na kratce.

W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na muffinki. Zobaczcie, jak przygotować czekoladowe muffinki bez cukru , a także, jak zrobić babeczki czekoladowo-marchewkowe .

babeczka
babeczka

Źródło zdjęcia: canva/KaarinaS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: horecatrends, ciastkozercy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy