Wiosenne leczo z dodatkiem kukurydzy. Prosto, tanio i smacznie
Leczo jest smaczną i prostą potrawą jednogarnkową, którą lubi wielu smakoszy. Specjał przyrządzony z dodatkiem kukurydzy będzie jeszcze bardziej kolorowy i bogaty w smaki. Zrobienie wiosennej wersji rarytasu nie zajmie wam dużo czasu, a efekt zachwyci każdego, kto tego dania spróbuje. Sprawdźcie koniecznie nowy przepis.
Leczo można przyrządzić na wiele sposobów. Tradycyjnie do jego przygotowania wykorzystuje się słoninę, na której dusi się cebulę, paprykę i pomidory. My proponowaliśmy wam już smaczną odsłonę tego dania z soczewicą oraz z mięsem mielonym. Tym razem zdradzamy sposób na przyrządzenie go ze słodkim dodatkiem puszki. Spróbujecie?
Przepis na lekkie wiosenne leczo z kukurydzą
Składniki:
3 niewielkie cukinie
pół puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
5 świeżych pomidorów
3 łyżki ostrego ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cukinie oraz papryki myjemy. Warzywa kroimy w kostkę, z papryki usuwając uprzednio gniazda nasienne. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny, a następnie siekamy. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej.
Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy papryki i cukinię. Podlewamy je wodą i chwile dusimy pod przykryciem przy średniej mocy palnika. W międzyczasie sparzamy pomidory, by usunąć z nich skórkę.
Warzywo kroimy w kostkę i dodajemy do leczo. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 7 minut. Dodajemy kukurydzę oraz ketchup i dokładnie mieszamy danie. Na koniec potrawę doprawiamy papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło.
Wskazówka: jeżeli chcecie, by danie było bardziej bogate w smaki, dodajcie do niego ulubionej kiełbasy. Podsmażcie ją wcześniej osobno i przenieście smak do garnka, a będzie idealnie.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis
Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Wielkanocna sałatka jarzynowa na jogurcie. O wiele lepsza od klasycznej
Źródło: przyslijprzepis