Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wiosenne leczo z dodatkiem kukurydzy. Prosto, tanio i smacznie

Wiosenne leczo z dodatkiem kukurydzy. Prosto, tanio i smacznie

Wiosenne leczo z dodatkiem kukurydzy
canva/gkrphoto

Leczo jest smaczną i prostą potrawą jednogarnkową, którą lubi wielu smakoszy. Specjał przyrządzony z dodatkiem kukurydzy będzie jeszcze bardziej kolorowy i bogaty w smaki. Zrobienie wiosennej wersji rarytasu nie zajmie wam dużo czasu, a efekt zachwyci każdego, kto tego dania spróbuje. Sprawdźcie koniecznie nowy przepis.

Leczo można przyrządzić na wiele sposobów. Tradycyjnie do jego przygotowania wykorzystuje się słoninę, na której dusi się cebulę, paprykę i pomidory. My proponowaliśmy wam już smaczną odsłonę tego dania z soczewicą oraz z mięsem mielonym. Tym razem zdradzamy sposób na przyrządzenie go ze słodkim dodatkiem puszki. Spróbujecie?

Przepis na lekkie wiosenne leczo z kukurydzą

Składniki:

  • 3 niewielkie cukinie

  • pół puszki kukurydzy

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 nieduża cebula

  • 5 świeżych pomidorów

  • 3 łyżki ostrego ketchupu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Cukinie oraz papryki myjemy. Warzywa kroimy w kostkę, z papryki usuwając uprzednio gniazda nasienne. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny, a następnie siekamy. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej.

Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy papryki i cukinię. Podlewamy je wodą i chwile dusimy pod przykryciem przy średniej mocy palnika. W międzyczasie sparzamy pomidory, by usunąć z nich skórkę.

Warzywo kroimy w kostkę i dodajemy do leczo. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 7 minut. Dodajemy kukurydzę oraz ketchup i dokładnie mieszamy danie. Na koniec potrawę doprawiamy papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło.

Wskazówka: jeżeli chcecie, by danie było bardziej bogate w smaki, dodajcie do niego ulubionej kiełbasy. Podsmażcie ją wcześniej osobno i przenieście smak do garnka, a będzie idealnie.

Leczo z kukurydzą jest pyszne
Leczo z kukurydzą jest pyszne

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram