Najszybszy sposób na starcie chrzanu. Cenna wiedza przed Wielkanocą
Chrzan jest niezwykle aromatycznym i wyrazistym dodatkiem, który podkreśli smak niejednego dania. Jego ścieranie do przyjemnych jednak nie należy. Warzywo podrażnia nasze oczy i sprawia, że płaczemy. Użycie wyciskarki wolnoobrotowej pozwolą uzyskać pożądany efekt szybko. Jednocześnie unikamy nieprzyjemnych doznań.
Chrzan sprawdzi się zarówno jako smaczny dodatek do pieczonego schabu, jak i składnik nadający charakteru ziemniaczanemu purée czy zasmażanym buraczkom. Z naszym poradnikiem przygotowanie tego wyjątkowo ostrego warzywa będzie dużo prostsze.
Jak zetrzeć chrzan, by nie płakać?
Sposobów na złagodzenie efektów ścierania chrzanu jest kilka. Jeżeli nie możemy skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej, która poradzi sobie z zadaniem w kilka chwil i uchroni nas przed płaczem, warto zapewnić sobie dobre warunki do przygotowywania aromatycznej przyprawy.
Dobrym pomysłem będzie otworzenie okna, by świeże powietrze przemieściło lotne związki drażniące. Jeszcze lepszą opcją jest uruchomienie okapu, który wyciągnie je z waszego otoczenia w kilka sekund.
Część domowych kucharzy do przyrządzenia tego warzywa wykorzystuje schłodzone narzędzia. Płucząc nóż czy tarkę w lodowatej wodzie lub umieszczając je w zamrażalniku, pomożemy sobie w tym trudnym zadaniu.
Co jeszcze może ułatwić ścieranie chrzanu?
Dobrym pomysłem jest zanurzenie korzeni w zimnej wodzie i pozostawienie ich w takiej kąpieli na noc. Dzięki temu warzywo będzie jędrne, a jego starcie będzie wymagało mniej wysiłku.
Jeżeli mimo zastosowania kilku patentów nadal obawiacie się, że będziecie płakać, załóżcie okulary. Fizyczna bariera między oczami a zawieszonymi w powietrzu substancjami zapewni wam komfort pracy. Zwłaszcza wtedy, gdy wybierzecie gogle pływackie.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis
Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Wielkanocna sałatka jarzynowa na jogurcie. O wiele lepsza od klasycznej
Źródło: klaudynahebda, zaradni