Smakosze.pl

canva/Natalia Fedorova

Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zastanawiacie się, jakie słodkości zrobić na nadchodzące święta? Zachęcamy do przygotowania czekoladowo-marchewkowych babeczek wielkanocnych. Wystarczy dorzucić do ciasta trochę startej marchewki, a ciastka będą lżejsze i zdrowsze. Z pewnością też zachwycą waszych gości.

Do klasycznych wypieków wielkanocnych należą baby, babki, mazurki i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować małe babeczki. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo są wygodne do jedzenia i bardzo smaczne. Można też im nadać apetyczny wygląd. Wystarczy trochę kremu na wierzchu i stosowna dekoracja.

Dziś proponujemy przygotować babeczki czekoladowo-marchewkowe. To połączenie gwarantuje doskonały smak, niepowtarzalną konsystencję i sporo zdrowia. Bo oczywiście babeczki są słodkie, ale zawierają też dużo wartościowego kakao i zdrowej marchewki.

Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni

Składniki:

na ciasto:

  • 85 g masła

  • ok. 150 g obranej marchewki

  • 50 g czekolady mlecznej

  • 2 jajka

  • 120 g cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 130 g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

na krem:

  • 50 g czekolady gorzkiej

  • 50 g czekolady mlecznej

  • 150 g śmietanki kremówki 36 proc.

  • 50 g cukru pudru

  • 150 g serka mascarpone

  • 2 łyżeczki ciemnego kakao

Przygotowanie babeczek

Masło rozpuść, wystudź. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Czekoladę posiekaj na kawałki.

Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, a także masło. Krótko zmiksuj.

Do ciasta dodaj startą marchewkę i kawałki czekolady. Całość połącz na małych obrotach miksera.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piecz ok. 25 minut w 190 st. C. Wystudź je.

Na krem czekolady połam na kawałki, roztop w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Ubitą śmietanę połącz z serkiem mascarpone, a także stopioną czekoladą i kakao. Krem schłodź. Udekoruj nim wierzch babeczek.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne wypieki wielkanocne. Zobacz, jak przygotować babkę z brzoskwiniami , a także, jak zrobić babkę gotowaną .

marchewka
marchewka

Źródło zdjęcia: canva/ShashikantDurshettiwar Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fotokulinarnie, mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >