Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba. Znamy 4 sposoby na jego odświeżenie
Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba do kosza. Dzięki czterem prostym metodom, chleb stanie się miękki i smaczny, będzie miał również chrupiącą skórkę. Żeby zapobiec szybkiemu obsychaniu pieczywa, należy je przechowywać w odpowiedni sposób.
O ile z czerstwej bułki lub bagietki najczęściej robimy bułkę tartą i wykorzystujemy ją np. do panierowania mięsa i krokietów, tak czerstwy chleb najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że chleb możemy w prosty sposób odświeżyć. Nie tylko przy pomocy kuchennych urządzeń, ale również warzyw i owoców.
Czerstwy chleb możemy odgrzać w mikrofali, piekarniku, garnku do gotowania na parze. Kilka kromek pieczywa zmiękczymy również przy pomocy jabłka lub selera naciowego. Chleb odświeżony w piekarniku i mikrofali będzie miał chrupiącą skórkę.
Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo w garnku na parze, skórka nie będzie chrupiąca, jednak chleb będzie bardzo smaczny i miękki. Podczas odświeżania chleba tą metodą, uważaj na czas, ponieważ pieczywo stanie się zbyt miękkie i się rozpadnie.
Sposoby na odświeżenie czerstwego chleba, koniec z wyrzucaniem
Czerstwy chleb zwilż lekko wodą, zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i piecz około 15 minut. Chleb odświeżony w piekarniku będzie miał chrupiącą skórkę.
Czerstwe pieczywo odświeżysz również przy pomocy kuchenki mikrofalowej . Przed włożeniem chleba do urządzenia, zwilż je delikatnie wodą lub mlekiem. Mikrofalę ustaw na największą moc i włóż do niej pieczywo na 10 sekund.
Do odświeżenia pieczywa przyda się również garnek do gotowania na parze. Chleb umieść na durszlaku i gotuj pod przykryciem na parze przez kilka minut. Chleb, bułki i bagietki będą miękkie i będziesz mógł je ponownie wykorzystać.
Kromki czerstwego chleba będą miękkie, kiedy włożysz je do pojemnika na żywność z dodatkiem kilku kawałków jabłka lub selera naciowego. Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na całą noc.
Jak przechowywać pieczywo? Zrezygnuj z foliowych toreb
Pieczywo przechowuj w drewnianym chlebaku lub w suchym, zacienionym miejscu, najlepiej w materiałowej lub papierowej torbie. Torbę dokładnie zawiń, żeby ograniczyć dostęp powietrza, przez które chleb szybko czerstwieje.
Nie przechowuj chleba w foliowych torbach, bo szybko pojawi się na nim pleśń.. Jeśli chleb jest ciepły, najpierw dokładnie go ostudź, a później schowaj. Ciepły bochenek zaparzy się w torbie i szybko zacznie pleśnieć.
Poznaj ekspresowy patent na rozmrożenie chleba . Jeśli chcesz przygotować domowe pieczywo- tu poznasz przepis na wyśmienity zakwas na domowy chleb.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na jakim tłuszczu smażysz schabowe? Szefowie kuchni zalecają tylko 1. Kotlety wychodzą idealne
-
Cudowna szarlotka Ewy Wachowicz. Niezwykła dzięki 1 składnikowi
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama