Ekspresowy patent na rozmrożenie chleba. Nie da się szybciej
Wiele osób mrozi pieczywo, żeby zachowało świeżość i smak. Nie każdy zna jednak prosty patent na błyskawiczne rozmrażanie pieczywa bez wykorzystania piekarnika i mikrofali. Ważne jest również odpowiedne przygotowanie chleba do mrożenia. Jak rozmrozić chleb? Mrożenie chleba jest świetnym pomysłem na zatrzymanie jego świeżość i walorów smakowych na dłużej. Pieczywo w zamrażalniku może być przechowywane do 3 miesięcy, po tym czasie należy je wyrzucić. Jak rozmrozić chleb, żeby był smaczny i chrupiący?
Wiele osób rozmraża chleb w piekarniku lub mikrofalówce. Rozmrażanie pieczywa w piekarniku ma jednak minuty- jest dość czasochłonne i mało oszczędne, patrząc na ceny prądu. Pieczywo rozmrażanie w mikrofali natomiast jest gumowate i traci smak. Jak rozmrozić chleb?
W sezonie jesienno- zimowym wykorzystaj gorące kaloryfery do rozmrożenia chleba. To stary, sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące pieczywo. Chleb przed mrożeniem pokrój na cienkie kromki, wtedy rozmrozisz je błyskawicznie bez piekarnika i bez mikrofali.
Jak szybko i skutecznie rozmrozić chleb?
W okresie jesienno- zimowym najlepszym sposobem na rozmrożenie pieczywa będzie położenie kromek na papierze śniadaniowym i przełożenie ich na ciepły kaloryfer. Chleb szybko będzie miękki i zachowa wszystkie walory smakowe.
Poza sezonem grzewczym do rozmrożenia chleba najlepiej sprawdzi się piekarnik. Kromki pieczywa włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz kilka minut. Bochenek rozmrażany w całości potrzebuje około 30- 40 minut.
Jak przygotować chleb do mrożenia? Jak mrozić chleb?
Do mrożenia najlepiej sprawdzi się świeży, jeszcze chrupiący chleb. Kilkudniowe pieczywo nie ma już takiego smaku, jak bochenek tyle co przyniesiony z piekarni. Wiele osób mrozi chleb w całości, jednak wtedy czas rozmrażania znacznie się wydłuża, a rozmrożonego pieczywa nie można ponownie zamrozić.
Chleb rozmrozisz o wiele szybciej, kiedy bochenek pokroisz na kromki jeszcze przed włożeniem do zamrażalnika. Pieczywo włóż do foliowego worka, zawiąż i wstaw do urządzenia.
Korzystasz wyłącznie ze świeżych drożdży do pieczenia? Poznaj zalety drożdży suszonych, upieczesz z nich przepyszny chleb i inne ciasta. Sprawdź również, do jakich potraw warto dodawać kminek. Przyprawa wzmocni ich smak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wcale nie poranek. Podano, kiedy najlepiej pić kawę, zaskoczenie gwarantowane
Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama