5 powodów, dla których warto dodawać lubczyk do rosołu
Lubczyk to zdecydowanie więcej niż aromatyczna przyprawa do rosołu i innych zup. Zioło ma szereg wyjątkowych właściwości, które warto poznać. Niestety, nie wszystkie z nich są powszechnie znane. Czas to zmienić.
5 powodów, dla których warto jeść lubczyk
Po pierwsze lubczyk doskonale wpływa na pracę naszego układu pokarmowego . Reguluje jego pracę, zapobiega uporczywym wzdęciom brzucha oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Zioło pozytywnie działa również na nasz układ oddechowy . Ma działanie wykrztuśne, dlatego możemy z powodzeniem stosować go, gdy chcemy się pozbyć uporczywego kaszlu. Dodatkowo zawiera sporo witaminy C, przez co wzmacnia naszą odporność.
Mało kto wie, że niepozorny lubczyk ma również niemal zbawienny wpływ na skórę . Powód? Jest prawdziwym bogactwem antyoksydantów, które zapobiegają pojawieniu się na naszej skórze niechcianych zmarszczek. Zioło jest naturalnym kosmetykiem, który pozwoli nam zachować zdrowy i promienny wygląd. Jakie są jego pozostałe zalety?
Lubczyk ma także działanie moczopędne . Można go stosować przy różnych dolegliwościach ze strony układu moczowego, infekcjach pęcherza oraz nerek.
Ostatnia z wielu zalet lubczyku jest powszechnie znana. Zioło jest bowiem jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków . Dawniej wierzono, że ma niemal magiczną moc. Nic dziwnego, że był składnikiem licznych miłosnych eliksirów. W jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni?
Sposób wykorzystania lubczyku w kuchni
Lubczyk od lat jest wykorzystywany w kuchni. Dodajemy go do rosołu lub innych aromatycznych zup i sosów . Wyciąg z niego wchodzi również w skład popularnej przyprawy maggi.
Świeże liście lubczyku pasują do duszonego mięsa oraz warzyw. Natomiast suszone zioło idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich marynat . Należy, jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością przyprawy. Wystarczy szczypta, aby podkręciła ona smak wielu dań.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: coś dla zdrowia/ poradnik zdrowie/ kocham przyprawy