Aksamitna jajecznica z kurkami
Latem do tradycyjnej jajecznicy warto dodać nietypowy dodatek. Kurki, które w tym okresie łatwo znaleźć zarówno w lesie, jak i w sklepach, idealnie sprawdzą się w towarzystwie jajek podanych właśnie w tej postaci. Dzięki ich obecności jajecznica nabiera zupełnie innego smaku.
Każdy ma swoje patenty na przygotowanie perfekcyjnej jajecznicy. Jedni skupiają się na idealnym wymieszaniu jajek, i nni do dolewają do niej mleka, by była jeszcze bardziej puszysta . Jednak zazwyczaj to nietypowe dodatki są kluczowe dla uzyskania wyśmienitego smaku.
Ciekawym opcją może okazać się, np. dodanie do jajecznicy ziela angielskiego lub boczku. W wakacyjnym okresie warto postawić jednak na produkty, które są sezonowe i jeszcze bardziej podkręcą smak zwykłej jajecznicy — są to właśnie kurki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania jajecznicy z kurkami?
Jajecznica z kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie potrzebujesz do niej wielu składników. Wystarczą:
-
100 g kurek
-
4 jajka
-
1 cebula
-
2 łyżki masła
-
łyżka oleju
-
sól
-
pieprz
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
Zacznij od umycia kurek, następnie odcedź na sitku i wysusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój grzyby na kawałki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. W międzyczasie rozgrzej olej i łyżkę masła na patelni, po czym dodaj kurki i posiekaną cebulę. Podsmaż je aż do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Dodaj resztę masła – zabieg ten sprawi, że cała potrawa nabierze aksamitnego posmaku, a cebula nie zbrązowieje.
W miseczce rozkłóć jajka, ale pod żadnym pozorem ich nie przyprawiaj. Wlej jajka na patelnię i delikatnie mieszaj je tak, aby powstawały większe kawałki.
Kiedy jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij ją z ognia. Dopiero wtedy przypraw ją solą i pieprzem. Posolenie ich na tym etapie sprawi, że kurki nie będą gąbczaste.
Canva (Taratorki, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mamadu.pl