Smakosze.pl Przepisy Aksamitna jajecznica z kurkami
Canva (kavVisio, Getty Images)

Aksamitna jajecznica z kurkami

5 sierpnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Latem do tradycyjnej jajecznicy warto dodać nietypowy dodatek. Kurki, które w tym okresie łatwo znaleźć zarówno w lesie, jak i w sklepach, idealnie sprawdzą się w towarzystwie jajek podanych właśnie w tej postaci. Dzięki ich obecności jajecznica nabiera zupełnie innego smaku.

Każdy ma swoje patenty na przygotowanie perfekcyjnej jajecznicy. Jedni skupiają się na idealnym wymieszaniu jajek, i nni do dolewają do niej mleka, by była jeszcze bardziej puszysta . Jednak zazwyczaj to nietypowe dodatki są kluczowe dla uzyskania wyśmienitego smaku.

Ciekawym opcją może okazać się, np. dodanie do jajecznicy ziela angielskiego lub boczku. W wakacyjnym okresie warto postawić jednak na produkty, które są sezonowe i jeszcze bardziej podkręcą smak zwykłej jajecznicy — są to właśnie kurki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania jajecznicy z kurkami?

Jajecznica z kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie potrzebujesz do niej wielu składników. Wystarczą:

  • 100 g kurek

  • 4 jajka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Zacznij od umycia kurek, następnie odcedź na sitku i wysusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój grzyby na kawałki.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. W międzyczasie rozgrzej olej i łyżkę masła na patelni, po czym dodaj kurki i posiekaną cebulę. Podsmaż je aż do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Dodaj resztę masła – zabieg ten sprawi, że cała potrawa nabierze aksamitnego posmaku, a cebula nie zbrązowieje.

W miseczce rozkłóć jajka, ale pod żadnym pozorem ich nie przyprawiaj. Wlej jajka na patelnię i delikatnie mieszaj je tak, aby powstawały większe kawałki.

Kiedy jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij ją z ognia. Dopiero wtedy przypraw ją solą i pieprzem. Posolenie ich na tym etapie sprawi, że kurki nie będą gąbczaste.

Jajecznica z kurkami zachwyca smakiem
Jajecznica z kurkami zachwyca smakiem

Canva (Taratorki, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy