jajecznica
canva/woyzzeck

Wyjątkowa jajecznica z dodatkiem ziela angielskiego

Jajecznica należy do jednych ze śniadaniowych klasyków. Zazwyczaj przygotowujemy ją w tradycyjny sposób. Jednak często wystarczy dodatek nawet jednej bardzo aromatycznej przyprawy, aby niesamowicie podkręcić jej smak.

W wolne świąteczne dni mamy zdecydowanie więcej czasu, aby celebrować śniadanie. Warto zaskoczyć bliskich wyjątkowym przepisem na klasyczną jajecznicę z niezwykle aromatycznym dodatkiem.

Jakie są zalety ziela angielskiego?

Ziele angielskie to przyprawa, która niemal na pewno gości w naszej kuchni. Przypomina pieprz, a smakuje i pachnie jak połączenie gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, goździków i jałowca.

Przyprawa ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jej działanie można porównać do prozdrowotnych zalet goździków (szerzej pisaliśmy o nich tutaj). Ziele angielskie pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Pomaga także w przyswajaniu przez nasz organizm selenu i witamin z grupy B.

ziele

Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w kuchni. Podkręca smak zup, gulaszy i sosów. Co się stanie, gdy dodamy je do jajecznicy? Popularna śniadaniowa potrawa zyska nową aromatyczną odsłonę. Podajemy przepis na to pyszne danie z tym niezwykłym dodatkiem.

Dlaczego warto jeść banany?Dlaczego warto jeść banany?Czytaj dalej

Aromatyczna wersja jajecznicy

Jakich będziemy potrzebować składników?

  • 3 jajka
  • łyżka masła
  • garść natki pietruszki lub sezonowej rzeżuchy
  • zmielone ziele angielskie
  • pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania:

Wbij jajka do oddzielnego naczynia i wymieszaj je tak, aby powstał jednolity płyn. Na rozgrzaną patelnię wyłóż łyżkę masła. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całym naczyniu. Zmiel kilka ziarenek ziela angielskiego w młynku do kawy lub do pieprzu.

Wlej na patelnię roztrzepane jajka. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj do nich przyprawy: świeżo zmielone ziele angielskie, pieprz oraz sól. Po ścięciu się jajek ściągnij patelnię z palnika i jeszcze raz wymieszaj całe danie.

Gotową jajecznicę posyp posiekaną natką pietruszki lub wiosenną rzeżuchą. Danie podawaj ze świeżym pieczywem.

Polecamy również przepis na jajka po lyońsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:przyprawowy.pl/ shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł