Wyjątkowa jajecznica z dodatkiem ziela angielskiego
W wolne świąteczne dni mamy zdecydowanie więcej czasu, aby celebrować śniadanie. Warto zaskoczyć bliskich wyjątkowym przepisem na klasyczną jajecznicę z niezwykle aromatycznym dodatkiem.
Jakie są zalety ziela angielskiego?
Ziele angielskie to przyprawa, która niemal na pewno gości w naszej kuchni. Przypomina pieprz, a smakuje i pachnie jak połączenie gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, goździków i jałowca.
Przyprawa ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jej działanie można porównać do prozdrowotnych zalet goździków (szerzej pisaliśmy o nich tutaj). Ziele angielskie pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Pomaga także w przyswajaniu przez nasz organizm selenu i witamin z grupy B.
Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w kuchni. Podkręca smak zup, gulaszy i sosów. Co się stanie, gdy dodamy je do jajecznicy? Popularna śniadaniowa potrawa zyska nową aromatyczną odsłonę. Podajemy przepis na to pyszne danie z tym niezwykłym dodatkiem.
Aromatyczna wersja jajecznicy
Jakich będziemy potrzebować składników?
3 jajka
łyżka masła
garść natki pietruszki lub sezonowej rzeżuchy
zmielone ziele angielskie
pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Wbij jajka do oddzielnego naczynia i wymieszaj je tak, aby powstał jednolity płyn. Na rozgrzaną patelnię wyłóż łyżkę masła. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całym naczyniu. Zmiel kilka ziarenek ziela angielskiego w młynku do kawy lub do pieprzu.
Wlej na patelnię roztrzepane jajka. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj do nich przyprawy: świeżo zmielone ziele angielskie, pieprz oraz sól. Po ścięciu się jajek ściągnij patelnię z palnika i jeszcze raz wymieszaj całe danie.
Gotową jajecznicę posyp posiekaną natką pietruszki lub wiosenną rzeżuchą. Danie podawaj ze świeżym pieczywem.
Polecamy również przepis na jajka po lyońsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło:przyprawowy.pl/ shareinfo