Smakosze.pl
jajecznica

canva/woyzzeck

Wyjątkowa jajecznica z dodatkiem ziela angielskiego

5 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jajecznica należy do jednych ze śniadaniowych klasyków. Zazwyczaj przygotowujemy ją w tradycyjny sposób. Jednak często wystarczy dodatek nawet jednej bardzo aromatycznej przyprawy, aby niesamowicie podkręcić jej smak.

W wolne świąteczne dni mamy zdecydowanie więcej czasu, aby celebrować śniadanie. Warto zaskoczyć bliskich wyjątkowym przepisem na klasyczną jajecznicę z niezwykle aromatycznym dodatkiem.

Jakie są zalety ziela angielskiego?

Ziele angielskie to przyprawa, która niemal na pewno gości w naszej kuchni. Przypomina pieprz, a smakuje i pachnie jak połączenie gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, goździków i jałowca.

Przyprawa ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jej działanie można porównać do prozdrowotnych zalet goździków (szerzej pisaliśmy o nich tutaj). Ziele angielskie pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Pomaga także w przyswajaniu przez nasz organizm selenu i witamin z grupy B.

Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w kuchni. Podkręca smak zup, gulaszy i sosów. Co się stanie, gdy dodamy je do jajecznicy? Popularna śniadaniowa potrawa zyska nową aromatyczną odsłonę. Podajemy przepis na to pyszne danie z tym niezwykłym dodatkiem.

Aromatyczna wersja jajecznicy

Jakich będziemy potrzebować składników?

  • 3 jajka

  • łyżka masła

  • garść natki pietruszki lub sezonowej rzeżuchy

  • zmielone ziele angielskie

  • pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania:

Wbij jajka do oddzielnego naczynia i wymieszaj je tak, aby powstał jednolity płyn. Na rozgrzaną patelnię wyłóż łyżkę masła. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całym naczyniu. Zmiel kilka ziarenek ziela angielskiego w młynku do kawy lub do pieprzu.

Wlej na patelnię roztrzepane jajka. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj do nich przyprawy: świeżo zmielone ziele angielskie, pieprz oraz sól. Po ścięciu się jajek ściągnij patelnię z palnika i jeszcze raz wymieszaj całe danie.

Gotową jajecznicę posyp posiekaną natką pietruszki lub wiosenną rzeżuchą. Danie podawaj ze świeżym pieczywem.

Polecamy również przepis na jajka po lyońsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:przyprawowy.pl/ shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >