Smakosze.pl Przepisy Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser
canva/5second

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

13 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco proponujemy aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka. Ten deser zrobisz błyskawicznie przekładając pyszną masą herbatniki. Jest wyśmienity, a ponieważ ma dodatek cukierków kukułek, ma też ten ich niezwykły smak.

Do przygotowania szybkich ciast bez pieczenia warto wykorzystać herbatniki, biszkopty czy krakersy. Wystarczy przełożyć je ulubionym kremem, ewentualnie posmarować polewą i gotowe. Do naszego ciasta użyliśmy ciemnych herbatników, jeśli jednak masz w domu jasne deser też wyjdzie pyszny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka

Składniki:

  • 400 g kakaowych herbatników

na krem:

  • 750 ml mleka

  • 2 budynie o smaku czekoladowym

  • 150 g pokrojonych cukierków kukułka

  • 3 łyżki cukru

  • 50 g masła

na ciemną polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady

  • 50 g cukierków kukułka

  • 50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie ciasta kukułka

500 ml mleka zagotuj, włóż do niego pokrojone cukierki, cukier i masło, podgrzewaj do rozpuszczenia. Proszek budyniowy rozmieszaj w pozostałym mleku, wlej na gorące mleko, mieszając gotuj, aż do zgęstnienia masy.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników , przełóż na nią połowę kremu budyniowego. Przykryj warstwą herbatników, resztą kremu i znów warstwą herbatników.

Na polewę w metalowej miseczce umieść kawałki czekolady, pokrojone cukierki i śmietankę. Podgrzewaj nad parą by składniki rozpuściły się. Przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta. Możesz też na nim zrobić wzorki z gotowej, białej polewy.

Deser wystudź, blachę owiń folią spożywczą. Wstaw na kilka godzin do lodówki by ciastka dobrze połączyły się z kremem. Deser podawaj krojony w kwadraty lub prostokąty. Jest idealny do kawy.

herbatniki
herbatniki

Źródło zdjęcia: canva/Karol D z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy