Zaskakujące gołąbki z mielonym mięsem i papryką
Od czasu do czasu warto wprowadzać urozmaicenia do swojej kuchni, takie jak dodanie do gołąbków z mielonym mięsem kolorowej papryki. Warzywo nadaje daniu koloru, chrupkości, a także dodatkowego smaku. Potrawa po rozkrojeniu na pół będzie się pięknie prezentowała na talerzu.
Gołąbki są tak ogromną klasyką, że żadnemu Polakowi nie trzeba ich przedstawiać. Ma to jednak swoje minusy, ponieważ przygotowywanie ich od lat w taki sam sposób, może wywołać u niektórych silne znużenie.
Aby temu zaradzić, wcale nie trzeba decydować się na całkowitą zmianę przepisu - wystarczy jedynie dodać do farszu słodką czerwoną paprykę, a odbiór posiłku będzie wyjątkowo udany. Takie gołąbki są smakowite, a także zachęcają swoim wyglądem do zjedzenia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki z czerwoną papryką
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na uratowanie suchego farszu do gołąbków. Ten tekst poświęcony został metodzie na idealne zagęszczenie flaczków bez tracenia ich intensywnego smaku.
Składniki:
5 dużych liści kapusty
400 g mielonego mięsa
125 g suchego ryżu
3 łyżki prażonej cebuli
1 papryka
garść siekanej natki pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
cukier
olej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Zacznij od sparzenia liści kapusty we wrzątku, aż zmiękną i staną się bardziej plastyczne. Odetnij z nich zgrubiałe części i delikatnie posól od wewnątrz. Ryż ugotuj al dente i odstaw do ostudzenia.
Pietruszkę posiekaj, paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie posiekaj ją w drobną kostkę. Do miski wrzuć ryż, paprykę, prażoną cebulę, natkę, mięso oraz jajko. Wymieszaj farsz, dopraw solą i pieprzem. Nałóż go na liście kapusty i zawiń gołąbki.
Ułóż gołąbki w dużym garnku i podsmaż delikatnie na oleju. Zalej je ciepłym bulionem i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól oraz pieprz. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Źródło: canva/Nariman Safarov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: straga.pl