Smakosze.pl
Zawijanie gołąbków

canva/cislander, Getty Images Signature

Zaskakujące gołąbki z mielonym mięsem i papryką

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Od czasu do czasu warto wprowadzać urozmaicenia do swojej kuchni, takie jak dodanie do gołąbków z mielonym mięsem kolorowej papryki. Warzywo nadaje daniu koloru, chrupkości, a także dodatkowego smaku. Potrawa po rozkrojeniu na pół będzie się pięknie prezentowała na talerzu.

Gołąbki są tak ogromną klasyką, że żadnemu Polakowi nie trzeba ich przedstawiać. Ma to jednak swoje minusy, ponieważ przygotowywanie ich od lat w taki sam sposób, może wywołać u niektórych silne znużenie.

Aby temu zaradzić, wcale nie trzeba decydować się na całkowitą zmianę przepisu - wystarczy jedynie dodać do farszu słodką czerwoną paprykę, a odbiór posiłku będzie wyjątkowo udany. Takie gołąbki są smakowite, a także zachęcają swoim wyglądem do zjedzenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki z czerwoną papryką

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na uratowanie suchego farszu do gołąbków. Ten tekst poświęcony został metodzie na idealne zagęszczenie flaczków bez tracenia ich intensywnego smaku.

Składniki:

  • 5 dużych liści kapusty

  • 400 g mielonego mięsa

  • 125 g suchego ryżu

  • 3 łyżki prażonej cebuli

  • 1 papryka

  • garść siekanej natki pietruszki

  • 1 jajko

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • olej

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego


Zacznij od sparzenia liści kapusty we wrzątku, aż zmiękną i staną się bardziej plastyczne. Odetnij z nich zgrubiałe części i delikatnie posól od wewnątrz. Ryż ugotuj al dente i odstaw do ostudzenia.

kotlety mielone

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku

CZYTAJ DALEJ

Pietruszkę posiekaj, paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie posiekaj ją w drobną kostkę. Do miski wrzuć ryż, paprykę, prażoną cebulę, natkę, mięso oraz jajko. Wymieszaj farsz, dopraw solą i pieprzem. Nałóż go na liście kapusty i zawiń gołąbki.

Ułóż gołąbki w dużym garnku i podsmaż delikatnie na oleju. Zalej je ciepłym bulionem i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól oraz pieprz. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva/Nariman Safarov, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: straga.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >