Smakosze.pl
ciasto bez pieczenia

canva/ola_p

Cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia

10 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Łasuchy, mamy dla was ciasto, które będzie wam smakowało o każdej porze roku. I o każdej porze roku możecie je przygotować, bo zawsze są dostępne banany. Pozostałe składniki też bez problemu kupicie albo nawet macie je w domowych zapasach.

Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Można w nich dowolnie łączyć składniki i zawsze się udają. Nie trzeba też czekać, aż się upieką, chociaż gdy trochę postoją w lodówce robią się smaczniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia

Składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe

  • 2 opakowania herbatników

  • 1 l mleka

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 150-200 g cukru

  • 200 g masła

  • 4 banany

miód

Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta z galaretką

Galaretki pomarańczowe dokładnie rozmieszaj w 3 szklankach gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.

3/4 mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Wlej do gotującego się mleka i mieszając gotuj, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go.

Rozmiękczone masło zmiksuj, dalej miksuj dodając do niego po łyżce budyniu. Powinien powstać puszysty krem.

Kwadratową blachę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników. Rozłóż na niej 1/3 kremu budyniowego, przykryj plasterkami banana.

Ułóż drugą warstwę herbatników, przykryj ją połową pozostałego kremu i plasterkami banana. Znów ułóż warstwę herbatników, kremu i bananów.

Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki.

banan

banan

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Bajecznie pyszna pasta z grzybów leśnych do słoików na zimę

  • Ekspresowy przepis na domowe kluski śląskie

  • Obłędna surówka z marchewki na ostro

  • źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >