Smakosze.pl
Ciasto ze śliwkami

canva/czarny_bez, Getty Images

Tanie i pyszne ciasto ze śliwkami

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo pysznym deserem, które nie zasładza człowieka tak, jak inne tego typu wypieki. Sekretnym składnikiem jest kefir, dzięki temu ciasto ma odpowiednią fakturę i charakterystyczny smak. Niżej zdradzamy, jak je wykonać.

Ciasto ze śliwkami to nie lada przyjemność dla każdego, kto uwielbia proste wypieki, a zarazem smakujące, jak by były kupione w najlepszej cukierni.

Po wyjęciu z piekarnika oczom ukazuje się puszyste i wilgotne ciasto, na którego powierzchni pysznią się delikatnie przypieczone i skarmelizowane połówki śliwek. Ciężko powstrzymać się przed dokładką, gdy tak piękny widok jest na wyciągnięcie ręki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto śliwkowe

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Składniki:

  • 2 jajka

  • 160 g cukru

  • 125 ml oleju

  • 150 g kefiru

  • 220 g mąki

  • 7 g proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 10 śliwek

  • cukier puder

Zacznij od utarcia jajek z cukrem na puszystą konsystencję. Dodaj do nich olej oraz kefir i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.

kotlet schabowy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Połącz składniki suche z wilgotnymi. Wymieszaj je, aż uzyskasz ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek.

Ciasto przelej do formy, a na jej wierzchu ułóż śliwki skierowane miąższem do góry. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego.

Ciasto ze śliwkami

Źródło: canva/czarny_bez, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >