Ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo pysznym deserem, które nie zasładza człowieka tak, jak inne tego typu wypieki. Sekretnym składnikiem jest kefir, dzięki temu ciasto ma odpowiednią fakturę i charakterystyczny smak. Niżej zdradzamy, jak je wykonać.
Ciasto ze śliwkami to nie lada przyjemność dla każdego, kto uwielbia proste wypieki, a zarazem smakujące, jak by były kupione w najlepszej cukierni.
Po wyjęciu z piekarnika oczom ukazuje się puszyste i wilgotne ciasto, na którego powierzchni pysznią się delikatnie przypieczone i skarmelizowane połówki śliwek. Ciężko powstrzymać się przed dokładką, gdy tak piękny widok jest na wyciągnięcie ręki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto śliwkowe
Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.
Składniki:
2 jajka
160 g cukru
125 ml oleju
150 g kefiru
220 g mąki
7 g proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
10 śliwek
cukier puder
Zacznij od utarcia jajek z cukrem na puszystą konsystencję. Dodaj do nich olej oraz kefir i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
CZYTAJ DALEJPołącz składniki suche z wilgotnymi. Wymieszaj je, aż uzyskasz ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek.
Ciasto przelej do formy, a na jej wierzchu ułóż śliwki skierowane miąższem do góry. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva/czarny_bez, Getty Images
Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi
Pytanie 1 z 10
Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl