Tanie i pyszne ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo pysznym deserem, które nie zasładza człowieka tak, jak inne tego typu wypieki. Sekretnym składnikiem jest kefir, dzięki temu ciasto ma odpowiednią fakturę i charakterystyczny smak. Niżej zdradzamy, jak je wykonać.
Ciasto ze śliwkami to nie lada przyjemność dla każdego, kto uwielbia proste wypieki, a zarazem smakujące, jak by były kupione w najlepszej cukierni.
Po wyjęciu z piekarnika oczom ukazuje się puszyste i wilgotne ciasto, na którego powierzchni pysznią się delikatnie przypieczone i skarmelizowane połówki śliwek. Ciężko powstrzymać się przed dokładką, gdy tak piękny widok jest na wyciągnięcie ręki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto śliwkowe
Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.
Składniki:
2 jajka
160 g cukru
125 ml oleju
150 g kefiru
220 g mąki
7 g proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
10 śliwek
cukier puder
Zacznij od utarcia jajek z cukrem na puszystą konsystencję. Dodaj do nich olej oraz kefir i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
Połącz składniki suche z wilgotnymi. Wymieszaj je, aż uzyskasz ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek.
Ciasto przelej do formy, a na jej wierzchu ułóż śliwki skierowane miąższem do góry. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva/czarny_bez, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl