Smakosze.pl
Ciasto ze śliwkami

canva/czarny_bez, Getty Images

Tanie i pyszne ciasto ze śliwkami

21 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo pysznym deserem, które nie zasładza człowieka tak, jak inne tego typu wypieki. Sekretnym składnikiem jest kefir, dzięki temu ciasto ma odpowiednią fakturę i charakterystyczny smak. Niżej zdradzamy, jak je wykonać.

Ciasto ze śliwkami to nie lada przyjemność dla każdego, kto uwielbia proste wypieki, a zarazem smakujące, jak by były kupione w najlepszej cukierni.

Po wyjęciu z piekarnika oczom ukazuje się puszyste i wilgotne ciasto, na którego powierzchni pysznią się delikatnie przypieczone i skarmelizowane połówki śliwek. Ciężko powstrzymać się przed dokładką, gdy tak piękny widok jest na wyciągnięcie ręki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto śliwkowe

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Składniki:

  • 2 jajka

  • 160 g cukru

  • 125 ml oleju

  • 150 g kefiru

  • 220 g mąki

  • 7 g proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 10 śliwek

  • cukier puder

Zacznij od utarcia jajek z cukrem na puszystą konsystencję. Dodaj do nich olej oraz kefir i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.

kotlet schabowy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Połącz składniki suche z wilgotnymi. Wymieszaj je, aż uzyskasz ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek.

Ciasto przelej do formy, a na jej wierzchu ułóż śliwki skierowane miąższem do góry. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego.

Ciasto ze śliwkami

Źródło: canva/czarny_bez, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >