Smakosze.pl Przepisy Aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych
canva/Tatiana Volgutova

Aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

1 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i szybkie śniadanie na słodko, właśnie go znalazłaś. Zapraszamy na aksamitne placuszki z serków homogenizowanych. Dzieci będą nimi zachwycone, a i dorośli nie będą narzekać. Wymieszaj cztery składniki, usmaż placki i gotowe.

Serek homogenizowany można zjeść na przekąskę albo użyć go do posmarowania naleśników czy tostów. Jednak jak się okazuje sprawdzi się też w ciepłych daniach. Placki przygotowane na bazie serków będą pożywne i delikatne w smaku.

Na to danie najlepsze będą serki niezbyt słodkie i dość gęste. Możesz też użyć naturalnych serków homogenizowanych i dodać do nich trochę cukru wanilinowego. Dobry też będzie twaróg sernikowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

Składniki:

  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

  • 2 jajka

  • szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie placuszków

Serki waniliowe przełóż do miski, dodaj do nich rozmieszane jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub śmigłową końcówką od miksera.

Do masy wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, ciasto odstaw na 10 minut.

Na dużej patelni rozgrzej olej (najlepiej rzepakowy). Kładź na niej porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placuszki zdejmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z plasterkami banana.

mieszanie ciasta
mieszanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/Gingagi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy