Prosty przepis na zupę kalafiorową
Zupa kalafiorowa to świetny sposób na spożytkowanie zalegających w lodówce czy spiżarni warzyw. Jej smak jest doskonały, a gotowanie wyjątkowo łatwe. Taka zupa starcza na wiele dni, co dodatkowo ogranicza czas spędzony w kuchni do minimum.
Gotowanie zupy kalafiorowej jest wygodne, ponieważ większość składników można znaleźć w praktycznie każdej kuchni - dlatego nie trzeba silić się na więcej wydatków.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na proste i sycące dania, zajrzyj do tego tekstu. Dowiesz się z niego jak sporządzić klasyczną kiszkę ziemniaczaną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
500 g kalafiora
4 ziemniaki
3 marchewki
1 cebula
1.5 l rosołu
2 łyżki koperku
2 łyżki szczypiorku
200 g gęstej śmietany
masło
oliwa
Zacznij od podsmażenia w garnku na oliwie oraz maśle posiekanej w kostkę cebuli. Gdy stanie się zeszklona, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Dodaj pokrojone w kostkę kartofle i smaż 7 minut.
Dopraw warzywa solą oraz pieprzem. Wrzuć świeżego kalafiora pokrojonego w mniejsze kawałki. Zalej całość bulionem i gotuj zupę, aż warzywa staną miękkie.
Zupę odstaw z ognia, dodaj siekany świeżo koperek wraz ze szczypiorkiem. Zahartuj śmietanę z zupą i wlej ją do garnka. Wymieszaj i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego.
Zupa nie wystarczy ci na obiad? W tym tekście zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane - zachęcamy do zapoznania się z nim.
Źródło: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com