Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa

canva/iko636, Getty Images Pro

Prosty przepis na zupę kalafiorową

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa kalafiorowa to świetny sposób na spożytkowanie zalegających w lodówce czy spiżarni warzyw. Jej smak jest doskonały, a gotowanie wyjątkowo łatwe. Taka zupa starcza na wiele dni, co dodatkowo ogranicza czas spędzony w kuchni do minimum.

Gotowanie zupy kalafiorowej jest wygodne, ponieważ większość składników można znaleźć w praktycznie każdej kuchni - dlatego nie trzeba silić się na więcej wydatków.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na proste i sycące dania, zajrzyj do tego tekstu. Dowiesz się z niego jak sporządzić klasyczną kiszkę ziemniaczaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki:

  • 500 g kalafiora

  • 4 ziemniaki

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • 1.5 l rosołu

  • 2 łyżki koperku

  • 2 łyżki szczypiorku

  • 200 g gęstej śmietany

  • masło

  • oliwa

Zacznij od podsmażenia w garnku na oliwie oraz maśle posiekanej w kostkę cebuli. Gdy stanie się zeszklona, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Dodaj pokrojone w kostkę kartofle i smaż 7 minut.

ciasto przekładane

Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

CZYTAJ DALEJ

Dopraw warzywa solą oraz pieprzem. Wrzuć świeżego kalafiora pokrojonego w mniejsze kawałki. Zalej całość bulionem i gotuj zupę, aż warzywa staną miękkie.

Zupę odstaw z ognia, dodaj siekany świeżo koperek wraz ze szczypiorkiem. Zahartuj śmietanę z zupą i wlej ją do garnka. Wymieszaj i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego.

Zupa nie wystarczy ci na obiad? W tym tekście zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane - zachęcamy do zapoznania się z nim.

Zupa kalafiorowa

Źródło: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >