Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-31T202028.990

canva/A_Lein

Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pieczenie klasycznego chleba, mamy doskonałe rozwiązanie. Istnieje bowiem przepis na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania. Jest puszyste, pachnące i przepyszne.

Niektórzy obawiają się pieczenia chleba we własnym domu, myśląc, że jest to zbyt trudne zajęcie. Na szczęście są sposoby, aby ułatwić sobie to zadanie i cieszyć się własnymi bochenkami.

Co więcej, wcale nie trzeba marnować czasu i energii na długie i żmudne zagniatanie ciasta drożdżowego przed wypiekiem. Poniższa receptura zajmuje jedynie kilka chwil faktycznej pracy, gdyż drożdże robią za piekarza całą robotę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chleb bez wyrabiania

Chcesz ugotować szybki i prosty posiłek? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 400 ml wody

  • 15 g drożdży świeżych

  • sól 1 łyżeczka

Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie. Mąkę przesiej do dużej miski, wsyp sól oraz wlej drożdże. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny.

sernik bez pieczenia

Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

CZYTAJ DALEJ

Po tym czasie przełóż miskę do lodówki i pozostaw tam chleb na całą noc. Z samego rana wyciągnij ciasto dłońmi posmarowanymi olejem i przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Zawiń brzegi ciasta do środka w taki sposób, aby uformować kulę. Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, chleb natnij żyletką i wstaw do pieca na 45 minut. Pieczywo jest gotowe po wystygnięciu.

Chleb

Źródło: Couleur, pixabay

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zapomnij o cytrynach. Najlepszą lemoniadę zrobisz z zupełnie innych owoców. Wychodzi przepysznie

Czytaj więcej >

Przepisy

Makaron z pesto z awokado. Proste danie idealne na upalne dni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >