Dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pieczenie klasycznego chleba, mamy doskonałe rozwiązanie. Istnieje bowiem przepis na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania. Jest puszyste, pachnące i przepyszne.
Niektórzy obawiają się pieczenia chleba we własnym domu, myśląc, że jest to zbyt trudne zajęcie. Na szczęście są sposoby, aby ułatwić sobie to zadanie i cieszyć się własnymi bochenkami.
Co więcej, wcale nie trzeba marnować czasu i energii na długie i żmudne zagniatanie ciasta drożdżowego przed wypiekiem. Poniższa receptura zajmuje jedynie kilka chwil faktycznej pracy, gdyż drożdże robią za piekarza całą robotę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chleb bez wyrabiania
Chcesz ugotować szybki i prosty posiłek? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.
Składniki:
500 g mąki
400 ml wody
15 g drożdży świeżych
sól 1 łyżeczka
Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie. Mąkę przesiej do dużej miski, wsyp sól oraz wlej drożdże. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny.
Po tym czasie przełóż miskę do lodówki i pozostaw tam chleb na całą noc. Z samego rana wyciągnij ciasto dłońmi posmarowanymi olejem i przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Zawiń brzegi ciasta do środka w taki sposób, aby uformować kulę. Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, chleb natnij żyletką i wstaw do pieca na 45 minut. Pieczywo jest gotowe po wystygnięciu.

Źródło: Couleur, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakdnia.pl