Aksamitne purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Nie ma doskonalszego
Miłośników ziemniaków zapraszamy dziś na purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Jest niezwykle aksamitne i puszyste i chyba nie ma doskonalszego. Sekretem tego dodatku nie są składniki, a odpowiednie ich przygotowanie. Skuście się chociaż raz, a często będziecie wracać do tej receptury.
Ziemniaki są naszym ulubionym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle je gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i podajemy w całości lub tłuczone. Można je jednak przerobić na smaczną, kremową masę, czyli na purée. Nie jest to wcale trudne, ale warto wiedzieć, jak najlepiej to zrobić. I właśnie dlatego serwujemy wam przepis samego mistrza, Gordona Ramsaya.
Przepis Gordona Ramsaya na purée ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
ok. 100 ml mleka
-
4-5 łyżek masła
-
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie aksamitnego purée
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj je ok. 20 minut, aż będą miękkie.
Ziemniaki odcedź, przestudź, obierz. Jeszcze dobrze ciepłe przeciśnij przez praskę i ewentualnie przetrzyj przez sito.
Purée przełóż do suchego garnka i lekko odparuj. Dodaj 4 łyżki masła i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Mleko zagotuj, wrzące wlej do masy ziemniaczanej i całość energicznie mieszaj, by dobrze spulchnić masę. Na koniec wmieszaj w purée pozostałe masło.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Ramsaya na spaghetti bolognese oraz na kremową jajecznicę .
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
-
Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
-
Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis
Źródło: karmelowy