Smakosze.pl

canva/Amarita

Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jajecznica nie ma przed tobą tajemnic? Za każdym razem wychodzi ci smaczna? Z pewnością zawsze można coś ulepszyć. Dlatego dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić wyjątkowo maślaną, kremową i obłędnie pyszną jajecznicę. Przygotujemy ją tak, jak Gordon Ramsay, bo on zna się na rzeczy.

Gordon Ramsay to słynny, szkocki kucharz. Prowadzi programy kulinarne np. Hell's Kitchen, jest też autorem wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szefem kuchni. W swoim życiu zdobył wiele prestiżowych nagród za nietuzinkowe pomysły i doskonałe wyczucie smaku, m.in. dwie gwiazdki w przewodniku Michelina dla londyńskiej restauracji Aubergine, w której był szefem kuchni.

Jeśli więc Ramsay poleca jakiś przepis, warto go przynajmniej przetestować. A my jesteśmy przekonani, że dziś na nowo odkryjecie jajecznicę i zachwycicie się jej smakiem. Bo choć dania z jaj są proste, to jednak trzeba wiedzieć, z czym wymieszać, ile smażyć.

Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka masła

  • 4 jajka

  • 2 łyżki śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie jajecznicy

Patelnię lekko rozgrzej, rozpuść na niej masło. Wybij na nią jajka (możesz też wcześniej wybić je do miseczki i delikatnie wymieszać) i smaż jajecznicę, aż jajka będą prawie ścięte.

Wtedy zdejmij patelnię z ognia. Jajecznicę oprósz solą i pieprzem, dodaj też śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj i nie stawiaj już patelni na ogniu.

Kremową jajecznicę nałóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz ją podawać tradycyjnie ze świeżym chlebem lub tostami albo tak, jak Gordon na croissant'cie z wędzonym łososiem.

Po więcej inspiracji na niezwykłą jajecznicę zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na wilgotną jajecznicę z majonezem , a także na jajecznicę bez jajek .

jajecznica
jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/ToscaWhi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >