Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
Jeśli uważacie ciasto drożdżowe za pracochłonne, teraz zmienicie zdanie na ten temat. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ręczymy, że nie ma łatwiejszego ciasta, bo tu nie używa się nawet miksera. Dorzucie do niego sezonowe owoce, posypcie kruszoną i upieczcie. Po godzinie wyborny łakoć będzie gotowy.
Ciasto drożdżowe jest smaczne i lekkostrawne. Jednak niektórzy mają opór przed jego przygotowaniem. Dlaczego? Chodzi oczywiście o długie, ręczne wyrabianie i o czas potrzebny do wyrastania. Ewa Wachowicz skutecznie omija jednak proces wyrabiania ciasta, bo jedynie przesypuje składniki w misce. A gdy ciasto wyrośnie, pozostaje tylko jego upieczenie.
Sposób Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki:
10 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki drobnego cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki letniego mleka
4,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok. 50 dag drobnych owoców, np. truskawek, borówek
na kruszonkę:
5 dag masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Przygotuj dość dużą, szeroką miskę. Na jej dno wsyp pokruszone drożdże. Potem równomiernie posyp je cukrem i polej rozkłóconymi jajkami.
Wlej też letnie mleko i posyp całość równomiernie mąką wymieszaną z odrobiną soli. Miskę ze składnikami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
Po tym czasie składniki w misce wymieszaj lekko łyżką. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Równomiernie je rozprowadź, posyp pokrojonymi owocami.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią ciasto z owocami. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak robi sernik budyniowy, a także zupę nic.
Źródło zdjęcia: canva/Lynne Mitchell
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: napiecyku