Smakosze.pl
Ewa Wachowicz, ciasto drożdżowe

Pawel Wodzynski/East News, canva/Bartosz Luczak

Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego

3 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli uważacie ciasto drożdżowe za pracochłonne, teraz zmienicie zdanie na ten temat. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ręczymy, że nie ma łatwiejszego ciasta, bo tu nie używa się nawet miksera. Dorzucie do niego sezonowe owoce, posypcie kruszoną i upieczcie. Po godzinie wyborny łakoć będzie gotowy.

Ciasto drożdżowe jest smaczne i lekkostrawne. Jednak niektórzy mają opór przed jego przygotowaniem. Dlaczego? Chodzi oczywiście o długie, ręczne wyrabianie i o czas potrzebny do wyrastania. Ewa Wachowicz skutecznie omija jednak proces wyrabiania ciasta, bo jedynie przesypuje składniki w misce. A gdy ciasto wyrośnie, pozostaje tylko jego upieczenie.

Grillowa klasyka, kaszanka z cebulą pieczona w folii. Idealna na wieczór z grillem

Grillowa klasyka, kaszanka z cebulą pieczona w folii. Idealna na wieczór z grillem

CZYTAJ DALEJ

Sposób Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • 4 jajka

  • 1 szklanka oleju

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 4,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • ok. 50 dag drobnych owoców, np. truskawek, borówek

na kruszonkę:

  • 5 dag masła

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Przygotuj dość dużą, szeroką miskę. Na jej dno wsyp pokruszone drożdże. Potem równomiernie posyp je cukrem i polej rozkłóconymi jajkami.

Wlej też letnie mleko i posyp całość równomiernie mąką wymieszaną z odrobiną soli. Miskę ze składnikami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.

Po tym czasie składniki w misce wymieszaj lekko łyżką. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Równomiernie je rozprowadź, posyp pokrojonymi owocami.

Z podanych składników przygotuj kruszonkę, posyp nią ciasto z owocami. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak robi sernik budyniowy, a także zupę nic.

rosnące ciasto

rosnące ciasto

Źródło zdjęcia: canva/Lynne Mitchell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: napiecyku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę

Przepisy

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Czytaj więcej >
Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >