Smakosze.pl

canva/svariophoto

Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis

3 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Marchewka z groszkiem jest popularnym obiadowym dodatkiem. Tym razem proponujemy wam pysznie kremową, a jednocześnie lekką wersję z dodatkiem orzechów nerkowca. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze komponują się z warzywami. Koniecznie spróbujcie - będziecie zachwyceni tym smakiem.

Marchewkę z groszkiem zazwyczaj przyrządza się z maślaną zasmażką . Taka wersja specjału nie jest jednak zbyt zdrowa. Jak jednak inaczej zrobić kremowy warzywny specjał? Okazuje się, że wykorzystanie nerkowców będzie idealnym rozwiązaniem tego problemu. Z tym smacznych orzechów przygotujemy bowiem wspaniały kremowy sos. Skusicie się?

Przepis na doskonałą marchewkę z groszkiem

Składniki:
  • 450 g mrożonej marchewki z groszkiem

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 20–25 g orzechów nerkowca

  • 4–5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych

  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

  • starta gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mrożonkę wrzucamy do większego garnka i zalewamy ją 100 ml bulionu warzywnego. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut od momentu, gdy zawartość naczynia zawrze.

Orzechy, mąkę, płatki drożdżowe oraz pozostały bulion umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką masę. Płyn wlewamy do ugotowanych warzyw.

Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut — chcemy, by sos jeszcze trochę zgęstniał. Gdy to nastąpi, marchewkę z groszkiem można już podawać. Smacznego.

Wskazówki:
  • Jeśli nie mamy pod ręką bulionu warzywnego, możemy wlać wodę z dwoma łyżkami sosu sojowego. Dobrą alternatywą będzie też wywar przyrządzony na bazie pozbawionej wzmacniaczy smaku kostki bulionowej.

  • Bulion potrzebny do wykonania sosu z nerkowców możemy też zastąpić napojem owsianym. Nada mu subtelnego, słodkiego posmaku.

  • Istnieje możliwość przygotowania tego dodatku w wersji bezglutenowej. Wystarczy nie dodawać do sosu mąki, a całość nieco dłużej pogotować, by miał wystarczająco gęstą konsystencję. Uważajcie tylko, by przypadkiem nie rozgotować warzyw.

Z mrożoną mieszanką marchewkę z groszkiem przygotujecie naprawdę szybko
Z mrożoną mieszanką marchewkę z groszkiem przygotujecie naprawdę szybko

Źródło zdjęcia: canva/Aleksandrs Samuilovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wegepedia

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >