Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis

Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis

Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem
canva/svariophoto

Marchewka z groszkiem jest popularnym obiadowym dodatkiem. Tym razem proponujemy wam pysznie kremową, a jednocześnie lekką wersję z dodatkiem orzechów nerkowca. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze komponują się z warzywami. Koniecznie spróbujcie - będziecie zachwyceni tym smakiem.

Marchewkę z groszkiem zazwyczaj przyrządza się z maślaną zasmażką. Taka wersja specjału nie jest jednak zbyt zdrowa. Jak jednak inaczej zrobić kremowy warzywny specjał? Okazuje się, że wykorzystanie nerkowców będzie idealnym rozwiązaniem tego problemu. Z tym smacznych orzechów przygotujemy bowiem wspaniały kremowy sos. Skusicie się?

Przepis na doskonałą marchewkę z groszkiem

Składniki:

  • 450 g mrożonej marchewki z groszkiem

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 20–25 g orzechów nerkowca

  • 4–5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych

  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

  • starta gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mrożonkę wrzucamy do większego garnka i zalewamy ją 100 ml bulionu warzywnego. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut od momentu, gdy zawartość naczynia zawrze.

Orzechy, mąkę, płatki drożdżowe oraz pozostały bulion umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką masę. Płyn wlewamy do ugotowanych warzyw.

Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut — chcemy, by sos jeszcze trochę zgęstniał. Gdy to nastąpi, marchewkę z groszkiem można już podawać. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli nie mamy pod ręką bulionu warzywnego, możemy wlać wodę z dwoma łyżkami sosu sojowego. Dobrą alternatywą będzie też wywar przyrządzony na bazie pozbawionej wzmacniaczy smaku kostki bulionowej.

  • Bulion potrzebny do wykonania sosu z nerkowców możemy też zastąpić napojem owsianym. Nada mu subtelnego, słodkiego posmaku.

  • Istnieje możliwość przygotowania tego dodatku w wersji bezglutenowej. Wystarczy nie dodawać do sosu mąki, a całość nieco dłużej pogotować, by miał wystarczająco gęstą konsystencję. Uważajcie tylko, by przypadkiem nie rozgotować warzyw.

Z mrożoną mieszanką marchewkę z groszkiem przygotujecie naprawdę szybko
Z mrożoną mieszanką marchewkę z groszkiem przygotujecie naprawdę szybko

Źródło zdjęcia: canva/Aleksandrs Samuilovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wegepedia