Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Spaghetti bolognese Gordona Ramsay
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.01.2022 01:00

Spaghetti bolognese Gordona Ramsay

Spaghetti bolognese Gordon Ramsay
canva/robynmac

Spaghetti bolognese to tradycyjna, włoska potrawa, ciesząca się popularnością na całym świecie. Długi makaron z aromatycznym sosem bolońskim z mięsem mielonym, pomidorami i oregano, to pomysł na wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować najlepsze spaghetti bolognese przepisu samego Gordona Ramsay'a.

Sos boloński to jeden z lepszych sosów do makaronu. Jest gęsty, pożywny, aromatyczny i niezwykle esencjonalny. Sos do spaghetti cechuje wyraźny smak mięsa i pomidorów, który jest przełamany słodką marchewką, cierpkim winem wytrawnym i aromatycznymi ziołami. Do sosu dodaj szczyptę cukru, który podbija smak pomidorów.

Spaghetti bolognese przygotujesz z kilku składników, a całe danie zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę startą mozzarellą i dodaj świeże liście bazylii, aby dodatkowo wzbogacić smak potrawy. Makaron ugotuj al dente. Przegotowane nitki tracą smak i strukturę.

Włosi słyną z zamiłowania do jedzenia i prostej, ale doskonałej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie jak z włoskiej restauracji, przygotuj również spaghetti carbonbara z boczkiem i parmezanem.

Przepis na spaghetti bolognese Gordon Ramsay

Składniki na 4-5 porcji:

  • paczka makaronu do spaghetti

  • 400 g mięsa mielonego

  • duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów krojonych

  • średnia marchewka

  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego

  • oliwa z oliwek

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • świeże liście bazylii do podania

  • starty ser mozzarella do spaghetti

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki cukru

Jak zrobić spaghetti bolognese Gordon Ramsay?

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę, następnie dodaj czosnek, podsmaż, dodaj mięso mielone, oprósz je solą i pieprzem i smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu.

Do mięsa wlej wino i duś na wolnym ogniu, aż wino częściowo odparuje, a mięso nabierze ładnego koloru. Dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, oregano, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.

Makaron, mięso, bazylia i pomidory do spaghetti

Źródło zdjęcia: canva/Iryna Melnyk

Sos boloński dopraw do smaku solą, pieprzem. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem, posyp startą mozzarellą i poukładaj świeże listki bazylii.