Smakosze.pl

canva/robynmac

Spaghetti bolognese Gordona Ramsay

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Spaghetti bolognese to tradycyjna, włoska potrawa, ciesząca się popularnością na całym świecie. Długi makaron z aromatycznym sosem bolońskim z mięsem mielonym, pomidorami i oregano, to pomysł na wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować najlepsze spaghetti bolognese przepisu samego Gordona Ramsay'a.

Sos boloński to jeden z lepszych sosów do makaronu. Jest gęsty, pożywny, aromatyczny i niezwykle esencjonalny. Sos do spaghetti cechuje wyraźny smak mięsa i pomidorów, który jest przełamany słodką marchewką, cierpkim winem wytrawnym i aromatycznymi ziołami. Do sosu dodaj szczyptę cukru, który podbija smak pomidorów.

Spaghetti bolognese przygotujesz z kilku składników, a całe danie zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę startą mozzarellą i dodaj świeże liście bazylii, aby dodatkowo wzbogacić smak potrawy. Makaron ugotuj al dente. Przegotowane nitki tracą smak i strukturę.

Włosi słyną z zamiłowania do jedzenia i prostej, ale doskonałej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie jak z włoskiej restauracji, przygotuj również spaghetti carbonbara z boczkiem i parmezanem.

Przepis na spaghetti bolognese Gordon Ramsay

Składniki na 4-5 porcji:

  • paczka makaronu do spaghetti

  • 400 g mięsa mielonego

  • duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów krojonych

  • średnia marchewka

  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego

  • oliwa z oliwek

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • świeże liście bazylii do podania

  • starty ser mozzarella do spaghetti

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki cukru

Jak zrobić spaghetti bolognese Gordon Ramsay?

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę, następnie dodaj czosnek, podsmaż, dodaj mięso mielone, oprósz je solą i pieprzem i smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu.

Do mięsa wlej wino i duś na wolnym ogniu, aż wino częściowo odparuje, a mięso nabierze ładnego koloru. Dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, oregano, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.

Makaron, mięso, bazylia i pomidory do spaghetti

Źródło zdjęcia: canva/Iryna Melnyk

Sos boloński dopraw do smaku solą, pieprzem. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem, posyp startą mozzarellą i poukładaj świeże listki bazylii.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >