Spaghetti bolognese Gordona Ramsay
Spaghetti bolognese to tradycyjna, włoska potrawa, ciesząca się popularnością na całym świecie. Długi makaron z aromatycznym sosem bolońskim z mięsem mielonym, pomidorami i oregano, to pomysł na wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować najlepsze spaghetti bolognese przepisu samego Gordona Ramsay'a.
Sos boloński to jeden z lepszych sosów do makaronu. Jest gęsty, pożywny, aromatyczny i niezwykle esencjonalny. Sos do spaghetti cechuje wyraźny smak mięsa i pomidorów, który jest przełamany słodką marchewką, cierpkim winem wytrawnym i aromatycznymi ziołami. Do sosu dodaj szczyptę cukru, który podbija smak pomidorów.
Spaghetti bolognese przygotujesz z kilku składników, a całe danie zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę startą mozzarellą i dodaj świeże liście bazylii, aby dodatkowo wzbogacić smak potrawy. Makaron ugotuj al dente. Przegotowane nitki tracą smak i strukturę.
Włosi słyną z zamiłowania do jedzenia i prostej, ale doskonałej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie jak z włoskiej restauracji, przygotuj również spaghetti carbonbara z boczkiem i parmezanem.
Przepis na spaghetti bolognese Gordon Ramsay
Składniki na 4-5 porcji:
paczka makaronu do spaghetti
400 g mięsa mielonego
duża cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
średnia marchewka
100 ml wina czerwonego wytrawnego
oliwa z oliwek
2 łyżeczki suszonego oregano
świeże liście bazylii do podania
starty ser mozzarella do spaghetti
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru
Jak zrobić spaghetti bolognese Gordon Ramsay?
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę, następnie dodaj czosnek, podsmaż, dodaj mięso mielone, oprósz je solą i pieprzem i smaż przez 5-6 minut na średnim ogniu.
Do mięsa wlej wino i duś na wolnym ogniu, aż wino częściowo odparuje, a mięso nabierze ładnego koloru. Dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, oregano, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.
Źródło zdjęcia: canva/Iryna Melnyk
Sos boloński dopraw do smaku solą, pieprzem. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem, posyp startą mozzarellą i poukładaj świeże listki bazylii.