Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
Co podać do obiadu? Dobrym rozwiązaniem będzie surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Jest boska, bo łączy w sobie kwaśny smak i przyjemną chrupkość. Bardzo apetycznie prezentuje się też w salaterce i doskonale komponuje się z wieloma daniami.
Jeśli już wyczerpaliście swoje pomysły na smaczne i zdrowe dodatki do obiadu, skorzystajcie z naszego. Dziś proponujemy niezwykłą surówkę, którą przygotujemy z kapusty surowej i kiszonej. Co więcej, z kapusty czerwonej i białej, więc przy okazji nasz dodatek będzie też miał kuszący wygląd.
Do czego podać naszą surówkę z kapusty? Najlepiej będzie harmonizowała z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi, głównie z wieprzowiny. Jednak możesz ją też podać do wołowego gulaszu czy pieczonego drobiu.
Przepis na surówkę z kapusty czerwonej i białej kiszonej
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
2 garście białej kapusty kiszonej
1 marchewka
1 słodkie jabłko
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie surówki z kapusty
Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Oprósz ją solą, ugnieć, odstaw na 15 minut, by nieco zmiękła i puściła sok.
Kapustę kiszoną lekko rozdrobnij. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej 1-2 razy wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie odcisnąć.
Marchew obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, również zetrzyj na dużych oczkach, od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Kapustę czerwoną odciśnij z soku, przełóż do salaterki. Dodaj też kapustę kiszoną, marchewkę i jabłko. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Połącz z olejem. W naszym serwisie znajdziesz też pomysły na inne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także, jak zrobić sałatkę coleslaw z kalafiora.
Źródło zdjęcia: canva/ilietus
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: gotujmy