Jak zrobić aksamitny domowy budyń? Mamy najlepszy sposób
W dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do przygotowywania kupnego budyniu z proszku. Zapewne większość z Was nie spodziewa się, jak proste jest przyrządzenie tego przysmaku w tradycyjny domowy sposób. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis, w którym dodatek masła sprawia, że budyń jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.
Dodanie masła do przygotowywanego domowego budyniu podbija jego smak, oraz sprawia, że nasz deser ma wyjątkowo gładką konsystencję. Kolejną kwestią mającą niebagatelny wpływ na budyniową perfekcję jest dbanie, aby w wyrabianej masie nie powstały grudki. Efekt ten uzyskasz, jeśli zamiast łyżki, do mieszania budyniu użyjesz widelca.
Przepis na delikatny domowy budyń
Składniki:
-
2 szklanki pełnotłustego mleka
-
łyżeczka
-
4 żółtka jajek
-
3-4 łyżki cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Jak przygotować domowy budyń
Z porcji mleka na budyń odlej do osobnej miseczki pół szklanki. S topniowo dodawaj cukier oraz mąkę, cały czas mieszając . Na koniec połącz płyn z żółtkami jaj i ponownie wymieszaj.
W garnku rozgrzej pozostałą porcję mleka, po wstępnym rozgrzaniu rozpuść w nim łyżeczkę masła . Kiedy mleko na budyń zacznie się gotować, zmniejsz gaz i dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę . Gotuj przez kolejną minutę, cały czas mieszając. Po ok. 60 sekundach budyń jest gotowy do podania .
Podany przepis na klasyczny budyń waniliowy możesz łatwo modyfikować . Wystarczy, że do zimnego mleka, poza cukrem i mąką dodasz składnik smakowy . W zależności od zamierzonego efektu, może to być np. kakao do budyniu czekoladowego lub syrop owocowy. Budyń możesz przygotować również bez dodatku mąki . Z klasycznego budyniu przyrządzisz wyśmienity krem do ciasta .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lewandowska dodaje do omletu nietypową przyprawę. Nie każdy by się zdecydował
-
Starmach pokazała, jak zrobić pyszną zupę z dyni. Wystarczy 5 składników i 20 minut
-