Jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki?
Masz ochotę na budyń? Ale nie taki z torebki, a prawdziwy, domowy? Zobacz, jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki. Będzie smaczny, pożywny i doskonały również dla bezglutenowców. Ten domowy specjał przygotujesz w mniej niż 15 minut. Jest w sam raz na deser.
Budyń z torebki jest prosty do przygotowania. Wystarczy rozmieszać gotowy proszek z mlekiem, wlać do wrzącego mleka i całość zagotować. Jest smaczny, jednak przygotowany z mało naturalnych składników.
Jeśli więc chcesz poczęstować rodzinę czymś prostym, ale też zdrowym, przygotuj budyń domowym sposobem. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. A do budyniu nie musisz dodawać mąki pszennej.
Jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki?
Składniki:
1/2 l mleka
1 łyżeczka masła
3 żółtka
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie budyniu
Połowę mleka wlej do rondelka. Dodaj masło, zagotuj. Zestaw z ognia. Pozostałe mleko dokładnie wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.
Mieszając, gładki płyn wlej powoli na gotujące się mleko. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił.
Gdy budyń zgęstnieje, nałóż go deserowych miseczek i przestudź. Podawaj polany np. syropem malinowym lub z owocami z konfitury.
Wskazówka: Jeśli w mieszanym płynie powstaną grudki, możesz go rozmieszać na gładko przy użyciu blendera lub miksera. Po inne pomysły na domowe desery zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na deser w pucharku, a także na kawę z lodami.
Źródło zdjęcia: canva/etorres69
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje